Stránka 1 z 1

Budmerické šůlance

PříspěvekNapsal: 25 říj 2014, 10:15
od drobek
2.jpg
2.jpg (51.99 KiB) Zobrazeno 2434 krát
Recept i fotky od wydry.

brambory
hladká mouka
prdopeč (1/2 lžičky)
sůl
slanina
škvarky
sádlo

Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a vychladlé nastrouháme na jemné nudličky. Osolíme, přidáme mouku, kypící prášek (podle množství těsta, ale ne moc) a na drobné kostičky pokrájenou a vyškvařenou slaninu nebo nadrobno nasekané škvarky. Směs hněteme
tak dlouho, až se vytvoří krásné, nelepivé, ne moc tuhé těsto. Orientačně na 1kg brambor 1/2 kg mouky (polovina váhy brambor).
Z těsta tvarujeme šúláním dlouhé šúlance, které smotáme od jednoho konce ke druhému jako slimaka. Konec podložíme pod šůlanec, aby se pečením nerozmotal. Pokládáme na plech, dobře pomazaný sádlem. Když je plech plný, každý šúlanec pomažeme také po povrchu sádlem a dáme péct do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme zhruba 11 min (horkovzduch).
1.jpg
1.jpg (11.65 KiB) Zobrazeno 2434 krát
Každý šúlanec pak obrátíme a pečeme ještě chvilku po druhé straně.
Upečené šúlance potřít ještě vypečenou slaninou je třešinkou na "dortu" .
Pekla jsem oboji, jak škvarky, tak uškvařená slanina. Ideální je od každého trošku.
Nezapomeňte lidi těsto osolit !!!! :-)