Bramborová zapekanka se smetanou

Vše v čem se maso nenachází. Uuuuuha. Že by se i ve světe našlo jídlo bez masa???

Bramborová zapekanka se smetanou

Příspěvekod gmp » 14 úno 2012, 14:56

4 porce
1 kg brambor
0,5 l smetany 33%
0,5 kg žampionů
1 středně velká cibule
2 – 4 zoubky česneku
1 PL másla
50 g žlutého strouhaného sýra (gouda, krolewski…)
strouhanka na vysypání
Postup

Brambory oloupu, pokrájím na plátky, nechám chvilku ve studené vodě, sliji, osuším a cca 15 minut osmažím na pánvi do zrůžovění.
V hrnku na pomalém ohni přivedu smetanu do varu, sem tam promíchám, aby neutekla.

Pokrájím cibulku a očištěné žampiony, dám je na pánev a za stálého míchání z nich vydusím vodu. Ve větším kastrolu promíchám (opatrně) brambory s žampiony a uvařenou smetanou. Přivedu k varu a velmi delikátně vařím cca 10 minut. Přidám třený česnek, sůl, pepř.
Rozpálím troubu na 180°C. Pekáč nebo žáruvzdornou mísu vytřu máslem, vysypu strouhankou. Obsah hrnce nasypu opatrně do připraveného pekáče a peču cca 25 minut v troubě. Pět minut před koncem pečení posypu strouhaným sýrem.

V poslední době jsem přešel na několik menších (jednoporcových) zapékacích misek. Brambory jsou dost nasáklé smetanou a při nakládání porcí na talíř z velkého pekáče zlobí.
Uživatelský avatar
gmp
Kuchař
 
Příspěvky: 67
Registrován: 10 lis 2010, 21:26

Zpět na Bezmasá jídla

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron

x