Jarní povzbuzení-mléčně kvašená mrkev

Jarní povzbuzení-mléčně kvašená mrkev

Příspěvekod Dag » 02 dub 2011, 23:49

Začnu takovým malým jarním povzbuzením, kterým je velmi starý, velmi zdravý a velmi dobrý způsob konzervování: Mléčné kvašení.
Mléčně kvasit mohu různé druhy zeleniny, ale mrkev je nejjednodušší.

Mléčně kvašená mrkev-pickles
1kg mrkve
1 větší cibule
2 dkg soli
2 dkg cukru

Postrouhám mrkev a cibuli
V míse důkladně promíchám se solí s cukrem
Pořádně napěchuji do velké lahve.
Na dobrém stlačení velmi záleží. Je vhodné stlačovat nastrouhanou mrkev po vrstvách
Zatížím obráceným talířkem, na který dám nějaký vhodný vydrhnutý kámen, nebo povrch zajistím bukovým špánkem
Pováži plátýnkem
A nechám na teplém místě kvasit
Po dvou až třech dnech kdy se na povrchu začínají tvořit bublinky od unikajících plynů, prošťouchnu obsah, aniž bych ho ale nazvedávala hůlkou a dovolím tak plynům aby snáze unikly.
Kdyby neunikly, mohly by způsobit hořknutí mrkve
Za týden je kvašení skončené
Výsledkem je příjemně nakyslá mrkev vhodná jako salát
Vykvašenou mrkev do spotřebování uchovávám v ledničce
Uživatelský avatar
Dag
Grillmeister
 
Příspěvky: 299
Registrován: 06 lis 2010, 00:08
Bydliště: Praha 6

Re: Jarní povzbuzení-mléčně kvašená mrkev

Příspěvekod Mánek » 03 dub 2011, 03:07

Že bych to taky zkusil? V rámci experimentů v kuchyni? :)
Nezáleží na výši důchodu, ale na tom, kolikrát ho dostaneme! :D
Uživatelský avatar
Mánek
Vládce vod
Vládce vod
 
Příspěvky: 1226
Registrován: 19 srp 2010, 20:27
Bydliště: Moravský Beroun

Re: Jarní povzbuzení-mléčně kvašená mrkev

Příspěvekod Brutzel-Svejk » 03 dub 2011, 17:26

To vypadá velmi zajímavé. Mrkvičku to já rád. :D :D
Kdybych k tomu měl ještě sílu, nedělal bych vůbec nic.
Obrázek
Uživatelský avatar
Brutzel-Svejk
Bakalář
Bakalář
 
Příspěvky: 1101
Registrován: 16 srp 2010, 19:25
Bydliště: Nemecko


Zpět na Zavařování

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

cron

x