Ožralá roštěnka

Ožralá roštěnka

Příspěvekod j3david » 27 dub 2013, 13:06

Tak ohlašuju další totální úspěch. Jde o akci letošního prvního grilování kdy jsem tady ve fóru oznámil že chystám experiment. Kdyby to nevyšlo, samozřejmě nic nepíšu :) Ale vyšlo to. Experiment spočíval v tom, že jsem se nechal inspirovat nedávno zveřejněným receptem kdy se použila marináda na bázi tequily. Tequila, nějaké to koření, jiné koření a ještě další koření .... a že je možné tequilu nahradit vodkou. Tak si říkám tequila (nebo vodka) a spousta koření k tomu .... co takhle použít přímo alkohol který koření už obsahuje. Pelyněk (estragon) se přece dává do mletých mas (hamburgerů - mimochodem, neví někdo co má hambuger společného s Haburgem?). No a pelyněk je základem chuti Fernetu (lak na rakve). Plus spousta dalšího koření. Takže nápad je na světě - zkusím namarinovat maso ve fernetu! Vlastně by teoreticky nebylo třeba přidávat nic dalšího ;) Fernet je prý vyráběn ze směsi 16 bylin. Protože toto mohlo dopadnout jakkoliv, utrácet za nějaké drahé maso a potom to pokazit se mi nechtělo, zakoupil jsem nízký roštěnec. To taky není úplně nejlevnější, ale oproti svíčkové je to pořád třetina. Už dva dny předem jsem se rozhodnul postupovat step-by-step. Ukrojil jsem ze špalku roštěnce cca 2,5 cm, vložil do co nejmenší krabičky a zalil fernetem. Nic víc. Proč co nejmenší krabičku? No přece z důvodu úspory fernetu. Tento první kousek jsem podrobil "pátečnímu testu". To znamená že jsem jej naložil už ve čtvrtek a zkusil jsem si jej udělat dříve než se ztrapním před zbytkem rodiny při sobotní grilovačce. V pátek rozpálím gril, hodím tam plátek naložený v čistém fernetu ... a dopadlo to karastrofálně! Možná bych si to mohl patentovat na podrážky pohorek a konkurovat tímto značce Vibram. Něco bylo špatně. Protože jsem chemik, záhy jsem přišel na to co. On ten 40% alkohol docela dobře rozpouští tuky a asi docela dobře vyluhoval z roštěnce všechno mastné. Uvažoval jsem zda nehodit pušku do obilí, rozhodl jsem se ale, že se tak lehce nedám. Podstatou je nasytit fernet tukem "zvenčí" aby tento už neměl ambice vytáhnout tuk z masa. Takže jsem připravil marinádu:

1dl fernetu
1dl olivového oleje
To je vše

Roštěnce mi po pátečním testu zbylo ještě kilo, tento jsem rozkrájel na 4 plátky, asi 2,5 cm silné. Neodolal jsem a trochu (ale opravdu jenom trochu) jsem je opepřil. Dal do plastové krabičkty a marinádou zalil, trochu promasíroval. To vše v pátek večer, v sobotu ráno jsem ty čtyři kousky v marinádě ještě znovu přeložil a promasíroval. Akce začala v sobotu v poledne když jsem vsadil vše na jednu kartu a rodinu připravil na případ že k obědu budou míchaná vajíčka.
Nebyla.
Na bočním hořáku grilu jsem připravil hladkou sýrovou omáčku:

1. Na oleji jsem orestoval jeden stroužek česneku
2. Přidal jsem nakrájenou cibulku, nechal malinko zhnědnout
3. Zastříknul jsem to asi 1dl vody, nadrobil jsem do toho asi 150g Nivy
4. Na ztlumeném ohni jsem míchal až do roztavení Nivy
5. Přidal smetanu a rozmixoval lodním motorem (ponorným mixerem) dohladka
6. Pepř a malinko chili - mám problémy se žaludkem, tak opravdu jenom "pinch"
7. Nechal zavařit a hotovo.

Zpátky k roštěnci. Od pátečního večera sosá fernet, teď je jeho 10 minut slávy.
Gril jsem rozpálil jak to jenom šlo. Teploměr ukazoval 250 st.C. Po obou stranách 4 minuty, žádné dopékání. Pro 8 minutách vyjmut z grilu, osolen hrubou mořskou solí a zabalen do alobalu na dalších pět minut.

Toť vše, podáván s brambory pečenými rovněž na grilu a omáčkou popsanou výše.

Žena, vyučená kuchařka mi dala 10,5 bodu z deseti možných a to mi prý půl bodu strhla protože jsem ji prý přežral. Mimochodem - nevíte někdo proč každá grilovačka končí totálním přežráním až do mrtva?
Fernet co zbyl právě používám jako digestiv.

Tak mne napadá ještě varianta s krkovičkou (proč ne?), samozřejmě svíčková nebo jiný druh kvalitního masa by asi taky šel. No ... a když už jsem u té alkoholické marinády ... co takhle zkusit medovinu? Ta je sladká, chtělo by to asi trochu přiostřit třeba tabascem a asi by to pasovalo na vepřové nebo na drůbež. To bude další kolo.
Wiking
Uživatelský avatar
j3david
Grillmeister
 
Příspěvky: 254
Registrován: 16 čer 2012, 09:28

Re: Ožralá roštěnka

Příspěvekod drobek » 27 dub 2013, 15:54

Proč končí přežráním? ??? Ale to je prosté milý Watsone, prostě to děláš moc dobré a nedá se od toho odejít. Ono se to už nedá ohřát a vrátit tu chuť. HP Ovšem kdybych nějaký fernet měl, rozhodně ho nepoužiju do marinády, je to tady tak strašná vzácnost, že se ani nedá koupit. :(
Ale máme deset dní do odletu, a pak, doma, fernet chybět nebude. Nikdy, bez fernetu ani krok! bbb (ten nalevo jsem já a ten napravo je můj přítel fernet)
Skleróza je nejkrásnější choroba. Nebolí a každý den se člověk dozví něco nového.... (Aurelius Augustinus)
Uživatelský avatar
drobek
Spokojený důchodce
Spokojený důchodce
 
Příspěvky: 1930
Registrován: 17 srp 2010, 14:59
Bydliště: Skalka 1946; 56002 Česká Třebová

Re: Ožralá roštěnka

Příspěvekod j3david » 27 dub 2013, 17:18

No - my tady zase nemáme tequilu
Wiking
Uživatelský avatar
j3david
Grillmeister
 
Příspěvky: 254
Registrován: 16 čer 2012, 09:28

Re: Ožralá roštěnka

Příspěvekod Mánek » 27 dub 2013, 17:37

Krásný pokus, to si prubnu! (Teda pokud mi nějaký ten fernet ještě zbyl! Ale asi budu muset pořídit novou, ještě neopotřebovanou a neokoukanou láhev... :AD )
Nezáleží na výši důchodu, ale na tom, kolikrát ho dostaneme! :D
Uživatelský avatar
Mánek
Vládce vod
Vládce vod
 
Příspěvky: 1258
Registrován: 19 srp 2010, 20:27
Bydliště: Moravský Beroun

Re: Ožralá roštěnka

Příspěvekod j3david » 27 dub 2013, 17:53

Když koupíš půllitrovou neokoukanou lahev, 1 dl spotřebuješ na marinádu, pořád ještě zbývá 4 dl na digestiv. A to se počítá! Pro Drobka ... 136 Kč, to je asi tak 6,5 bucks. No nekup to... to je asi tak jako necelé dvě pivka.
Wiking
Uživatelský avatar
j3david
Grillmeister
 
Příspěvky: 254
Registrován: 16 čer 2012, 09:28

Další

Zpět na Hovězí

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

x