Stránka 1 z 3

Kofta kebab

PříspěvekNapsal: 08 led 2012, 13:18
od Mánek
Co je to "Kofta" netuším, ale kebab je připravován buď z mletého jehněčího, nebo také klasicky z masa nakrájeného na kostky a napíchaného na špíz. Tolik recepty z internetu, které se všechny tváří jako "jediný správný recept". Já se s kebabem potkal v Bulharsku, tudíž jsem si zvolil tuto variantu, i když jehněčí nemaje, použil jsem směs hovězí/vepřové. No a taky to dopadlo velmi chutně!

0.jpg
0.jpg (49.9 KiB) Zobrazeno 5192 krát


Ingredience:
4 stroužky česneku
1 čajová lžička soli
500 g mletého jehněčího masa
3 lžíce strouhané cibule
3 lžíce nasekané čerstvé petrželky
1 lžíce mletého koriandru
1 lžička mletého římského kmínu
1 / 2 lžíce mleté ​​skořice
1 / 2 lžičky mletého nového koření
1 / 4 lžičky kajenského pepře
1 / 4 lžičky mletého zázvoru
1 / 4 lžičky mletý černý pepř

bambusové špejle, namočené ve vodě po dobu 30 minut (u elektrického grilu není třeba máčet)

Popis přípravy:
Česnek se solí utřeme do pasty a přidáme jej do mletého masa spolu s cibulí, petrželkou, koriandrem, kmínem, skořicí, novým kořením, kajenským pepřem, zázvorem, pepřem a dobře promícháme. Ze směsi vytvoříme koule, které obalíme kolem špejlí, urovnáme do cca 2 cm silných šišek, umístíme kebaby na plech, přikryjeme a necháme odležet v chladu nejméně 30 minut, nebo až 12 hodin.

Předehřejeme venkovní (nebo jiný) gril na střední teplotu a lehce olejem potřeme rošt. Špízy grilujeme na předehřátém grilu a průběžně je otáčíme, dokud maso nedosáhne požadovaného stupně propečení, což trvá asi 6 minut (na médium).

Na elektrice nastavené na nejvyšší teplotu mi to tedy trvalo chvilku déle, než v receptu deklarovaných 6 minut, ale šťavnaté a chutné to bylo velice!

HP

Re: Kofta kebab

PříspěvekNapsal: 08 led 2012, 13:52
od Brutzel-Svejk
Köfte je to maso a Kebab je chlebova placka.Velmi chutna.

Re: Kofta kebab

PříspěvekNapsal: 08 led 2012, 16:59
od Mánek
Hm, tak to je divné, že se kdevšude píše jen kebab, a on je to chleba... :(

Co vím, tak kjufty jsou maso, co má tvar karbanátku, kebabčata jsou taky maso ve tvaru šulek (obojí z Bulgarie), tož nějak nevím! :AD

Ale věřím ti, to zase jooo!!! BB

Re: Kofta kebab

PříspěvekNapsal: 08 led 2012, 17:32
od noskovice
Mánečku nevěř mu, on tě blbne. :lol: Obojí je mleté maso. Kufta je pečené a kebab je grilované. Chleba je pita. :P Jinak Švejka moc zdravím. Pa pa BB

Re: Kofta kebab

PříspěvekNapsal: 08 led 2012, 17:36
od drobek
Tady v "zemi hojnosti" (Americku) se ražniči říká šiskebab, že by to kebab znamenalo grilované něco na špejli? :AB