Grilované jehněčí s meruňkovým čatní

Grilované jehněčí s meruňkovým čatní

Příspěvekod drobek » 17 srp 2010, 16:19

Grilované jehněčí s meruňkovým čatní

Maso: jehněčí kýta, asi 3 kg (7 Lb) Suchá směs na grilování:
1/4 hrnku sladké papriky
2 lžíce hnědého cukru
1 lžíce cumin (římského kmínu)
1 lžíce mleté skořice
2 lžičky koriandru
4 stroužky česneku utřeného na pastu
1 lžička kosher krystalové soli
1 lžička pepře

Všechno smíchejte. Koření vetřete do masa, opečte na roštu, aby se uzavřely póry v mase. Pak napíchněte na otočný rožeň a grilujte 1 1/4 - 1 1/2 hodiny na středně hotový stupeň. Před krájením nechte 10 minut odpočinout.
Nemáte-li motorový otočný rožeň, kýtu nakrájejte na silnější řízky a ty normálně grilujete na roštu.

Meruňkové čatní:
2 lžíce olivového oleje
1 velká žlutá cibule, jemně nakrájená
2 stroužky česneku, jemně utřené
1 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
1 jalapeno paprička (feferonka), jemně nasekaná a bez semínek
2 hrnky meruňek, 20 minut namočené v horké vodě a pak usekané
2 lžíce hnědého cukru
1 hrnek jablečného octa
1/4 hrnku hrubě usekané petrželky
Sůl a pepř

Na pánvi rozpalte olej, na něm osmahněte cibulku do lehce zlatova, 6 - 7 minut. Přidejte česnek, zázvor a papričku, osmahněte ještě 2 minuty. Přidejte meruňky, ocet a cukr, uveďte do varu. Zmírněte oheň a nechte zlehýnka bublat ještě 30 minut, za občasného zamíchání, až to "zmarmeládovatí". Přidejte petrželku, sůl a pepř podle chuti, nechte vychladnout.
Servírujte řezy jehněčí kýty zalité čatní v pokojové teplotě.
Skleróza je nejkrásnější choroba. Nebolí a každý den se člověk dozví něco nového.... (Aurelius Augustinus)
Uživatelský avatar
drobek
Spokojený důchodce
Spokojený důchodce
 
Příspěvky: 1873
Registrován: 17 srp 2010, 14:59
Bydliště: Skalka 1946; 56002 Česká Třebová

Zpět na Jehněčí

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron

x