Losos připravený jednoduše

Losos připravený jednoduše

Příspěvekod drobek » 18 srp 2010, 16:19

Losos připravený jednoduše
Autorem receptu je babi
Takto jsem v ČR připravovala losového pstruha z rybářské bašty u Vídňavy, raději nez zrmzlého lososa z dovozu
:)

Ingredience:
celý losos asi 3.5 kg, nejlépe divoký (používám kanadský ze západního pobřeží),
mořská sůl a čerstvě pomletý černý pepř,
rostlinný olej,
3 citrony, 
snítky petrželky

Příprava:
Lososa položit na bok. Pomocí velice ostrého nože používaného na přípravu filé (dlouhý, tenký, pružný) odříznout hlavu hned za žábry. Tak se obnaží hlavní kost/páteř. Jednu ruku položit na rybu, aby se nehýbala z místa a druhou rukou krájet podél vrchu hlavní kosti. Ostří nože držet do úhlu ke kosti a pomocí ukazováku a palce ruky, která drží rybu nadzdvihovat maso lososa směrem od kosti zatím co druhá ruka krájí. Nůž překrojí malé kostičky ve filé. Otočit rybu a stejným procesem ukrojit druhé filé. Ukazovákem přejet po mase filé a pomocí pinzety vyjmout malé kostičky, které tam zůstaly. Položit filé kůží dolů a odkrojit tuk v břišní části filé.
Každé filé rozkrojit na stejné tři, nebo čtyři porce. Držet nůž na 45°k pracovní desce a rozkrojit filé i s kůží. 
Ochutit porce a položit je v jedné vrstvě kůží dolů na velice rozpálenou olejem vymaštěnou grilovací pánev, nebo olejem potřený zahradní gril. Po třech minutách (záleží na velikosti filé) porce otočit a stejně připravit masitou část lososa.

Podávat s klínky citronu a snítky petrželky.
Doporučená příloha:
male brambůrky z grilu, zelený salát, Inniskillin ice wine (ledové víno)
Přílohy
ja.jpg
ja.jpg (59.85 KiB) Zobrazeno 547 krát
Skleróza je nejkrásnější choroba. Nebolí a každý den se člověk dozví něco nového.... (Aurelius Augustinus)
Uživatelský avatar
drobek
Spokojený důchodce
Spokojený důchodce
 
Příspěvky: 1941
Registrován: 17 srp 2010, 14:59
Bydliště: Skalka 1946; 56002 Česká Třebová

Zpět na Ryby

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

x