Stránka 1 z 1

Mexické grilované maso - Carne asada. Recept na pánev.

PříspěvekNapsal: 24 říj 2014, 09:43
od drobek
Carne je vlastně španělsky jakékoli maso, ale tohle jídlo jsem (zatím) neviděl a nejedl jiné než z hovězího.
Tuším že se mu doma říká flank steak. Kdysi se tomu říkalo řeznický steak, to proto, že tohle maso bylo prakticky neprodejné a řezníci si to brali domů. Ale pak kdosi objevil znamenitou chuť a šťavnatost masa, při správné přípravě ovšem, a maso stouplo v ceně. Je z břicha kravičky, tady je obrázek z Wikipedie Plate je právě ten skirt steak, flank, no to už je jasné. Rozdíl je v tom, že skirt má vlákno po délce a flank napříč. Někdy se podává vcelku a pak se musí na talíři krájet napříč vlákna, jinak by to bylo tuhé k nerozžvýkání. V slušné restauraci ho nakrájí už v kuchyni a servírují přímo plátky. Doporučuju to i doma, přece jen ostrým nožem a na prkýnku to jde líp než na talíři. Poučen českým řezníkem, je to hrudí nebo pupek, normálně se prodává na polévku, ale je bez kostí. Musel jsem si ho u řezníka objednat, ale rád vyhověl.


Marináda:
Klasická původně španělská marináda (španělsky adobo), původně určená jen pro konzervaci potravin. Nepíšu tu množství, protože to není zákon, spíš jen pro inspiraci, ale suroviny jsou řazeny od toho, čeho má být nejvíc až k nejmíň.
uzená paprika
červený – cayanský pepř
česnekový prášek
slunečnicový olej
limetková šťáva
sůl
mletý římský kmín - cumin
zelený koriandr, jemně nasekaný
tequilla
pomerančový džus

Marinádu si za studena, teda bez vaření umíchejte a maso naložte. Protože je to hovězí a z pupku, potřebuje delší marinování, aspoň do druhého dne.
Potom se to hodí na rozpálenou litinovou pánev jen lehýnce stříknutou olejovým sprejem, to aby se maso nepřichytlo v prvním okamžiku než pustí svůj tuk. Dělá se chvíli, minutu až dvě po každé straně, ne víc, začalo by to tuhnout.
V Mexiku se podává tradičně s rýží recept je zde a s fazolemi. Receptu netřeba, plechovku hnědých fazolí převařte se sádlem, to je v Mexiku nejpoužívanější tuk a rozmixujte na pyré ponorným mixerem. Na talíři je pak posypte strouhaným sýrem, tučným a bez výrazné chuti.

Re: Mexické grilované maso - Carne asada. Recept na pánev.

PříspěvekNapsal: 17 led 2016, 18:12
od Manana
Drobku gratuluju k tomu krásnému receptu. Pupek je úžasnej a u řezníka jsem o něj vždycky žadonil. Jenže moje zuby už jsou v krdeli a tak si dopřávám mleté mole moreno a jsem taky spokojenej. Jenže ten stejk z pupku je holt stejk z pupku! Před vánocema jsem byl na Yucatánu a v Guatemale, tak jsem se tam zase namlsal, fotky jsou na https://picasaweb.google.com/cmanana/Me ... temala2015 tak se mrkni. Utz a wach!