Začínám

Já vás neznám, vy mě neznáte, ale teprve poznáte. :D :D

Re: Začínám

Příspěvekod Mánek » 19 čer 2012, 18:32

taky tě vítám mezi námi! :)
Nezáleží na výši důchodu, ale na tom, kolikrát ho dostaneme! :D
Uživatelský avatar
Mánek
Vládce vod
Vládce vod
 
Příspěvky: 1214
Registrován: 19 srp 2010, 20:27
Bydliště: Moravský Beroun

Re: Začínám

Příspěvekod bocianka » 20 čer 2012, 16:10

Vítej u nás.Myslím, že o nějaký ten zážitek z cest by tu určitě zájem byl. BB
bocianka
Grillman
 
Příspěvky: 140
Registrován: 05 lis 2010, 19:16
Bydliště: Kolín

Re: Začínám

Příspěvekod Mirďa » 22 čer 2012, 22:28

No i já se přidávám s uvítáním a musím říct že se zde schází skvělá společnost což je skvělé. Vzhledm k tomu že rád griluju tak rád poznávám jak nové recepty, tak koření a omáčky, no prostě všechno co k tomu grilování patří. koukám že jako cestovatel se dostáváš ke spoustě zajímavých věcí, no a mně jako prodejce zahradních grilů, příslušenství, nářadí a koření s omáčkami mně tedy velmi zajímá jak ty dobroty o kterých se zmiňujete mohu dostat do ČR. No ale to je asi na jiný pokec někde jinde. Každopádně Tě zde vítám a věřím že nám pár zajímavostí sdělíš ať se něčemu přiučíme. PS: CHili omáčky atd se dají koupit i V ČR, kolega se tím živí a dobroty má výborné (aspoň za mně jo). Jinak jsem z Trnávky (kousek od Nového jičína) a na Valašsko to mám co bych kamenem dohodil, navíc ze Zubří pochází otec a tak tam mám kořeny. Tak vítej mezi námi!
Uživatelský avatar
Mirďa
Ze světa grilu
Ze světa grilu
 
Příspěvky: 297
Registrován: 01 čer 2012, 20:15
Bydliště: Trnávka, okr Nový Jičín

Re: Začínám

Příspěvekod Mirďa » 10 črc 2012, 11:59

Sakra člověče ten beran ten mi vrtá hlavou, to Ti musím říct. Ta marináda ta ani tak možná né, i když věřím že ji mněli skvělou, ale spíše technicky jak to dělali. Přeci jen pokud tu díru naplnili do plna a pak nechali shořet vše na popel, tak zavěsit tam toho berana hned nad ty uhlíky.... No i když se zakryl plechem a zasypal pískem, tak nebyl spálený? Je mi jasné že vzduch se tam nedostal a tak uhlíky pouze sálaly a jejich teplota asi musela být nižší než na vzduchu, ale přesto. Toho dřeva tam bylo dost a podle popisu že díra byla cca 1,5 metrů hluboká, počítám že byla li z plna naplněná dřevem, tak cca půlmetrová vrstva žhavého popela tam musela být. Zavěsím li berana, tak ten od horní hrany díry po hřbet počítám 70 cm zabere, tudíž mezi beranem a uhlím mohlo být 30 cm (kdyby bylo uhlí míň tak 50 cm), což je dost blízko na to aby se hřbet připáli ne? Nepředpokládám že by to po nějaké době otáčeli. Navíc v sobotu byl ještě beran teplý? No fakt nad tím přemýšlím a nezbude než to vyzkoušet HP .
Uživatelský avatar
Mirďa
Ze světa grilu
Ze světa grilu
 
Příspěvky: 297
Registrován: 01 čer 2012, 20:15
Bydliště: Trnávka, okr Nový Jičín

Re: Začínám

Příspěvekod j3david » 11 črc 2012, 06:01

Jo tak pozor! Já jsem tehdy už přišel k hotovému (beranovi). Tedy v poslední fázi. Neviděl jsem jak to připravovali, pouze jsem se zběžně zeptal. Tenkrát to nebylo pro mne až tak důležité. Technicky vidím mnoho čertových kopýtek zakopaných v detailech. Když to vezmu od začátku, tak přesně nevím jak ta díra byla hluboká. Když píšu že měla hloubku asi 1,5 metru tak to měla v době kdy jsme berana vytahovali. Tedy 1,5 metru bylo k té vzpomínané vrstvě uhlíků. Pokud tedy odhaduješ že uhlíků zůstane cca 0,5 metru, samotná díra byla o to hlubší. Další - nevím už vůbec jaké dřevo použili. Nepředpokládám že to bylo nějaké smolnaté dřevo - to by asi dost dehtovalo. Ale kdoví. Podle toho co rostlo okolo - pokud si vzpomínám byly to většinou křoviny, akáty ... jestli to dřevo udělali z tohoto ale fakt nevím. Kromě toho tam rostly jehličnaté "cypres" ... ale vůbec si nedovedu představit jak moc smolnaté je toto dřevo a jeslti je vůbec použitelné. Co ale vím je že ze silnějších klacků těch křovin si sami vyráběli dřevěné uhlí na kterém posléze grilovali. Tak si myslím že to použili i do té díry. Další věc - nevím vůbec jaký to byl beran, jak byl starý, jak byl připravený. Zavěšen by "hlavou dolů", ovšem hlavu samozřejmě neměl. Zavěšení bylo provedeno tak že byl použit drát a beran v něm byl "zasíťován". Tedy nevisel za nohy - to by asi při pečení upadl dolů. Když jsme ho vytahovali, tak na dně lehce žhnuly uhlíky a maso bylo jakoby "oglazované", vypadalo jako vyuzené. Bylo všas dokonale propečené a doslova se rozpadalo, šlo od kosti skoro samo. Proto kdyby visel jen za hony, ali by povolil někde v kloubu. Vytahovali jsme jej ve stavu kdy byl dost teplý, nebo spíše horký, ale ne tak že by se něj nedalo šáhnout. Odhadnul bych to na takových 80 st.C. Spálený nebyl ani ode dna díry. Myslím že hlavní efekt byl v sálání tepla z vyhřátých stěn. Byl prostě dobře, rovnoměrně a doměkka upečený. Pokud jde o samotné pečení tak mi říkali že maso bylo v díře od středy (byla sobota když jsme ho vytahovali) a od té doby se o nej prý nikdo nestaral.
Wiking
Uživatelský avatar
j3david
Grillmeister
 
Příspěvky: 246
Registrován: 16 čer 2012, 09:28

PředchozíDalší

Zpět na Nový ve fórum? Chci se představit

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

x