Tatarská omáčka

Pasty, omáčky jako příchuť, šťávy apod. Nejsou to sice přílohy v pravém smyslu slova, no ale kam jinam s tím?

Tatarská omáčka

Příspěvekod Brutzel-Svejk » 20 srp 2010, 16:07

Tatarská omáčka
Samozřejmě se tatarka dá normálně koupit hotová, doma v Čechách a konečně i tady v Americe. Jenže, právě tady jsme si ji začali dělat doma sami, protože ta kupovaná je příliš těžká a mastná, už to není jen příloha, změní to chuť jídla.

Suroviny:
2 vrchovaté lžíce majonézy
1 lžíce cibule, velice jemně usekané
1 kyselá okurka, asi 5 cm dlouhá, nastrouhaná
mléko

Vše se to smíchá, mléka tolik, aby omáčka měla požadovanou hustotu. Přiznávám, že cibuli i okurku hodím do hrnečku vcelku, přidám majonézu a celé to rozmixuju ponorným mixérem. Pak omáčku naředím mlékem a nechám hodinku v lednici odpočinout.

Poznamka:
Dostal jsem od pana Ing. Františka Brabce E-mail s jeho receptem na tatarskou, vyzkoušel jsem, a je to pronikavé zlepšení. Místo poloviny majonézy dává bílý jogurt, který tatarku nádherně a bez újmy chuti vylepší. Druhé zlepšení je v přidání lžičky hořčice a trochy worceshire sauce.
Opravdu to pozvedlo chuť, doporučuji vyzkoušet. My už to přidali do repertoáru domácího vaření.
Kdybych k tomu měl ještě sílu, nedělal bych vůbec nic.
Obrázek
Uživatelský avatar
Brutzel-Svejk
Bakalář
Bakalář
 
Příspěvky: 1095
Registrován: 16 srp 2010, 19:25
Bydliště: Nemecko

Re: Tatarská omáčka

Příspěvekod Lewis1 » 29 dub 2014, 17:01

Majonéza z varených bielkov
2 varené bielka, 1 dl mlieka, horčica, soľ,1 lyžička mletý cukor, 1 strúčik cesnaku, citrónova šťava, 1 dl oleja, na zjemnenie môžeme pridať tavený syr, na zafarbenie sťava z mrkvy. Toto je základný recept, ja dávam 2 celé uvarené vajcia aj kvôli farbe, prevarím mlieko a dám ho dobre vychladiť. Do mlieka pridám vajcia, cesnak, cukor, citrónovú šťavu, horčicu, soľ a mleté korenie , ponorným mixérom rozmixujem do hladka, potom pridám olej nakoniec zjemním trojuholníkom syra. Keď chcem tatarku tak pridám na jemno nastrúhanú kyslú uhorku, najemno nasekanú pažitku alebo na hrubo nasekané kapary, sterilizovaný hrášok a rôzne bylinky každý podľa svojej chuti
Uživatelský avatar
Lewis1
Učedník
 
Příspěvky: 1
Registrován: 03 zář 2010, 12:04

Re: Tatarská omáčka

Příspěvekod drobek » 30 dub 2014, 09:37

Zajímavé, nikdy jsem o tom neslyšel a tím pádem nezkusil. Ale zkusím. HP
Skleróza je nejkrásnější choroba. Nebolí a každý den se člověk dozví něco nového.... (Aurelius Augustinus)
Uživatelský avatar
drobek
Spokojený důchodce
Spokojený důchodce
 
Příspěvky: 1913
Registrován: 17 srp 2010, 14:59
Bydliště: Skalka 1946; 56002 Česká Třebová


Zpět na Věci k vaření nápomocné

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron

x