Stránka 1 z 1

Tatarská omáčka

PříspěvekNapsal: 20 srp 2010, 16:07
od Brutzel-Svejk
Tatarská omáčka
Samozřejmě se tatarka dá normálně koupit hotová, doma v Čechách a konečně i tady v Americe. Jenže, právě tady jsme si ji začali dělat doma sami, protože ta kupovaná je příliš těžká a mastná, už to není jen příloha, změní to chuť jídla.

Suroviny:
2 vrchovaté lžíce majonézy
1 lžíce cibule, velice jemně usekané
1 kyselá okurka, asi 5 cm dlouhá, nastrouhaná
mléko

Vše se to smíchá, mléka tolik, aby omáčka měla požadovanou hustotu. Přiznávám, že cibuli i okurku hodím do hrnečku vcelku, přidám majonézu a celé to rozmixuju ponorným mixérem. Pak omáčku naředím mlékem a nechám hodinku v lednici odpočinout.

Poznamka:
Dostal jsem od pana Ing. Františka Brabce E-mail s jeho receptem na tatarskou, vyzkoušel jsem, a je to pronikavé zlepšení. Místo poloviny majonézy dává bílý jogurt, který tatarku nádherně a bez újmy chuti vylepší. Druhé zlepšení je v přidání lžičky hořčice a trochy worceshire sauce.
Opravdu to pozvedlo chuť, doporučuji vyzkoušet. My už to přidali do repertoáru domácího vaření.

Re: Tatarská omáčka

PříspěvekNapsal: 29 dub 2014, 17:01
od Lewis1
Majonéza z varených bielkov
2 varené bielka, 1 dl mlieka, horčica, soľ,1 lyžička mletý cukor, 1 strúčik cesnaku, citrónova šťava, 1 dl oleja, na zjemnenie môžeme pridať tavený syr, na zafarbenie sťava z mrkvy. Toto je základný recept, ja dávam 2 celé uvarené vajcia aj kvôli farbe, prevarím mlieko a dám ho dobre vychladiť. Do mlieka pridám vajcia, cesnak, cukor, citrónovú šťavu, horčicu, soľ a mleté korenie , ponorným mixérom rozmixujem do hladka, potom pridám olej nakoniec zjemním trojuholníkom syra. Keď chcem tatarku tak pridám na jemno nastrúhanú kyslú uhorku, najemno nasekanú pažitku alebo na hrubo nasekané kapary, sterilizovaný hrášok a rôzne bylinky každý podľa svojej chuti

Re: Tatarská omáčka

PříspěvekNapsal: 30 dub 2014, 09:37
od drobek
Zajímavé, nikdy jsem o tom neslyšel a tím pádem nezkusil. Ale zkusím. HP