Začátečníkům vzdorné houskové knedlíky

Luštěniny, rýže a podobně, jakož i knedle všeliké.

Začátečníkům vzdorné houskové knedlíky

Příspěvekod drobek » 17 úno 2012, 15:53

U nás neprodávají knedlíky v sámošce, musíme je vyrobit. Když jsem tu patlaninu dávával do vody, měl jsem chuť se pomodlit poslední sbohem, to přece nemůže zůstat pohromadě. Obvykle zůstalo a považuju to za zázrak.
Pak jsem se seznámil s Ivou a knihou Pekárnománie. Odtud je začátek receptu.
Knedle.jpg
Knedle.jpg (147.67 KiB) Zobrazeno 3419 krát

250 ml mléka,
1 vejce,
1 lžička cukru,
2 lžičky soli,
450gr hrubé mouky,
¼ sáčku instantního (suchého) droždí,
2 rohlíky ( používám kupované kostky – nádivku. Jsou suché, takže musím přidat mléko).

Droždí smícháme s cukrem a 2 lžícemi asi 40° C teplého mléka.
Vše ostatní přijde do pekárny v obvyklém pořadí, jak určuje vaše pekárna – ta naše chce dolů mokré, suché navrch a na to nalijeme droždí s mlékem. Spustíme program Těsto, po signálu přihodíme nakrájené rohlíky.
Přiznávám, že je nedělám v pekárně, ale v normálním hnětači, ta moje je němá, signály žádné. Z vykynulého těsta pak udělám dva knedlíky a nechám ještě chvilku kynout.
Teď přijde úžasný trik, přátelé, a ten z Pekárnománie není:
Do hrnce dám pařáček na knedlíky či zeleninu, ten rozkládací košíček. Pod něj se vejdou tak 2 cm vody. Na něj položím pečící papír, na to knedle, které když potřu mokrou rukou, tak stopro neprasknou. Vařím – pařím asi 20 minut, obracet netřeba. Po 20 minutách píchnu do knedlíku špejlí, jestli už je skrz naskrz uvařený. Poté vyndám z hrnce, propíchám, aby knedlíky nepopraskaly a kouzlo je hotovo. Nemám za sebou nechutně umazaný hrnec s podivnou polévkou, knedle nemají příležitost se rozvařit, prostě: jednoduchost sama.
Skleróza je nejkrásnější choroba. Nebolí a každý den se člověk dozví něco nového.... (Aurelius Augustinus)
Uživatelský avatar
drobek
Spokojený důchodce
Spokojený důchodce
 
Příspěvky: 1941
Registrován: 17 srp 2010, 14:59
Bydliště: Skalka 1946; 56002 Česká Třebová

Re: Začátečníkům vzdorné houskové knedlíky

Příspěvekod bocianka » 17 úno 2012, 16:45

:lol:
Drobku, říkáš začátečníkům vzdorné, ale já jim říkám blbovzdorné. Plně to odpovídá mému vztahu k vaření knedlíků. Jinak je to opravdu dobrý recept. Díky.
bocianka
Grillman
 
Příspěvky: 132
Registrován: 05 lis 2010, 19:16
Bydliště: Kolín

Re: Začátečníkům vzdorné houskové knedlíky

Příspěvekod drobek » 17 úno 2012, 17:01

Souhlasím s blbovzdornýma, jen jsem chtěl být politicky korektnější banan;
Skleróza je nejkrásnější choroba. Nebolí a každý den se člověk dozví něco nového.... (Aurelius Augustinus)
Uživatelský avatar
drobek
Spokojený důchodce
Spokojený důchodce
 
Příspěvky: 1941
Registrován: 17 srp 2010, 14:59
Bydliště: Skalka 1946; 56002 Česká Třebová

Re: Začátečníkům vzdorné houskové knedlíky

Příspěvekod Mánek » 17 úno 2012, 19:59

Jj, to je nejlepší recept na knedlíky. Pekárna uhnětá, vykyne a na pařáku se nerozvaří. Když jsem se snažil knedlíky vařit ve vodě, po vytažení se mi vždycky zdrcly, dnes jsou to peříčka nadýchaná, žluťoučká jako kuřátka. :)

Mám jenom trochu jiné složení, rohlíky nedávám vůbec, místo mléka používám vlažnou vodu a pro barvu dávám kurkumu. Droždí skladuji v mrazáku, sušené jenom jako nouzovku, pokud mi dojde zamražené. Nedělám kvásek, do pekárny vhodím půl kostky přímo z mrazáku, těsto vykynulo vždy bez problémů. Složení vypadá takto:

Ingredience:
500 g hladké nebo polohrubé mouky (běžně používám hladkou na všechno),
300 ml vlažné vody,
1 lžička soli,
21 g droždí,
½ lžičky kurkumy,
1 lžička cukru

No a postup je stejný, jak popsal Drobek.

Obrázek
Nezáleží na výši důchodu, ale na tom, kolikrát ho dostaneme! :D
Uživatelský avatar
Mánek
Vládce vod
Vládce vod
 
Příspěvky: 1258
Registrován: 19 srp 2010, 20:27
Bydliště: Moravský Beroun

Re: Začátečníkům vzdorné houskové knedlíky

Příspěvekod drobek » 17 úno 2012, 20:51

Nojo Mánku, suché droždí mají všude, dolar za tři balíčky. Čerstvé, někdy, v jednom obchodě, za $ 1.40 za 14 gramů. To se jeden rychle naučí milovat sušené. GG
Když se koukneš do Pekárnománie, je tam na straně 154 ještě jeden recept, já nevím proč jsem si vybral tenhle. že mlíko chutná líp než voda? Jó kdyby se tam dávalo pivo.... HP
Skleróza je nejkrásnější choroba. Nebolí a každý den se člověk dozví něco nového.... (Aurelius Augustinus)
Uživatelský avatar
drobek
Spokojený důchodce
Spokojený důchodce
 
Příspěvky: 1941
Registrován: 17 srp 2010, 14:59
Bydliště: Skalka 1946; 56002 Česká Třebová

Další

Zpět na Ostatní přílohy

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků

cron

x