Špecle, spetzle, noky, tarhoňa co já vím.

Luštěniny, rýže a podobně, jakož i knedle všeliké.

Špecle, spetzle, noky, tarhoňa co já vím.

Příspěvekod drobek » 20 srp 2012, 18:39

Počet porcí - 4
Ingredience
0,24 l - 1 hrnek hladké mouky
2 vejce
2 žloutky
0,175 l mléka (2/3 hrnku)
1 1/2 lžičky soli


Postup
Smíchejte vše a proceďte skrz cedník na noky, ten s velkými dírami, do prudce vařící se osolené vody, aspoň 2 – 3 litry. Až vyplavou je to hotovo.
Doporučená příloha: guláš a omáčky
Skleróza je nejkrásnější choroba. Nebolí a každý den se člověk dozví něco nového.... (Aurelius Augustinus)
Uživatelský avatar
drobek
Spokojený důchodce
Spokojený důchodce
 
Příspěvky: 1941
Registrován: 17 srp 2010, 14:59
Bydliště: Skalka 1946; 56002 Česká Třebová

Re: Špecle, spetzle, noky, tarhoňa co já vím.

Příspěvekod Mánek » 20 srp 2012, 20:52

Tarhoňa nee, ta se strouhá. :)
(To jenom abys věděl!) CC
Nezáleží na výši důchodu, ale na tom, kolikrát ho dostaneme! :D
Uživatelský avatar
Mánek
Vládce vod
Vládce vod
 
Příspěvky: 1258
Registrován: 19 srp 2010, 20:27
Bydliště: Moravský Beroun

Re: Špecle, spetzle, noky, tarhoňa co já vím.

Příspěvekod Dag » 20 srp 2012, 21:21

Mánku, co máš proti tarhoně, rozhodně nastrouhat hroudu těsta je snadnější, než vyválet, nakrájet, usušit.........děkuji Drobkovi, že sem dal recept.
Uživatelský avatar
Dag
Grillmeister
 
Příspěvky: 299
Registrován: 06 lis 2010, 00:08
Bydliště: Praha 6

Re: Špecle, spetzle, noky, tarhoňa co já vím.

Příspěvekod drobek » 20 srp 2012, 23:13

Tak jsem pomýlenej? Podle mé knihy tarkoňa, noky, nockerle atd jedno jest, jen země původu je jiná. A je to jednodušší než houskové knedlíky, ale ty já stejně radši, i když použití je vlastně stejné. HP BB
No vlastně není to totéž, tohle těsto je řidší, krásně se drobkuje ( banan; ) sítem na halušky.
Skleróza je nejkrásnější choroba. Nebolí a každý den se člověk dozví něco nového.... (Aurelius Augustinus)
Uživatelský avatar
drobek
Spokojený důchodce
Spokojený důchodce
 
Příspěvky: 1941
Registrován: 17 srp 2010, 14:59
Bydliště: Skalka 1946; 56002 Česká Třebová

Re: Špecle, spetzle, noky, tarhoňa co já vím.

Příspěvekod Dag » 21 srp 2012, 06:47

To jsem popletla já. Podle mne a Gundela je tarhoňa strouhané nudlové těsto, posléze sušené. Používá se vařené jako příloha k perkeltu, nebo jako zavářka do polévky.A je to moc dobré.
Ale, jak jsem vyzkoušela a s úspěchem, Drobkův recept jsou noky ať už se to jmenuje jakkoliv. A jsou také moc dobré a vzhledem k tomu že v současném horku vařit knedlíky je otrava, jsou velmi použitelné.
Uživatelský avatar
Dag
Grillmeister
 
Příspěvky: 299
Registrován: 06 lis 2010, 00:08
Bydliště: Praha 6

Další

Zpět na Ostatní přílohy

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

cron

x