Stránka 1 z 2

Špecle, spetzle, noky, tarhoňa co já vím.

PříspěvekNapsal: 20 srp 2012, 18:39
od drobek
Počet porcí - 4
Ingredience
0,24 l - 1 hrnek hladké mouky
2 vejce
2 žloutky
0,175 l mléka (2/3 hrnku)
1 1/2 lžičky soli


Postup
Smíchejte vše a proceďte skrz cedník na noky, ten s velkými dírami, do prudce vařící se osolené vody, aspoň 2 – 3 litry. Až vyplavou je to hotovo.
Doporučená příloha: guláš a omáčky

Re: Špecle, spetzle, noky, tarhoňa co já vím.

PříspěvekNapsal: 20 srp 2012, 20:52
od Mánek
Tarhoňa nee, ta se strouhá. :)
(To jenom abys věděl!) CC

Re: Špecle, spetzle, noky, tarhoňa co já vím.

PříspěvekNapsal: 20 srp 2012, 21:21
od Dag
Mánku, co máš proti tarhoně, rozhodně nastrouhat hroudu těsta je snadnější, než vyválet, nakrájet, usušit.........děkuji Drobkovi, že sem dal recept.

Re: Špecle, spetzle, noky, tarhoňa co já vím.

PříspěvekNapsal: 20 srp 2012, 23:13
od drobek
Tak jsem pomýlenej? Podle mé knihy tarkoňa, noky, nockerle atd jedno jest, jen země původu je jiná. A je to jednodušší než houskové knedlíky, ale ty já stejně radši, i když použití je vlastně stejné. HP BB
No vlastně není to totéž, tohle těsto je řidší, krásně se drobkuje ( banan; ) sítem na halušky.

Re: Špecle, spetzle, noky, tarhoňa co já vím.

PříspěvekNapsal: 21 srp 2012, 06:47
od Dag
To jsem popletla já. Podle mne a Gundela je tarhoňa strouhané nudlové těsto, posléze sušené. Používá se vařené jako příloha k perkeltu, nebo jako zavářka do polévky.A je to moc dobré.
Ale, jak jsem vyzkoušela a s úspěchem, Drobkův recept jsou noky ať už se to jmenuje jakkoliv. A jsou také moc dobré a vzhledem k tomu že v současném horku vařit knedlíky je otrava, jsou velmi použitelné.