Veselské bosáky

Luštěniny, rýže a podobně, jakož i knedle všeliké.

Veselské bosáky

Příspěvekod drobek » 01 lis 2014, 18:05

1.jpg
1.jpg (25.47 KiB) Zobrazeno 1697 krát

Autor receptu i fotky: Bunter

800 g brambor
250 g polohrubé mouky
1 vejce
sůl
horké sádlo na promaštění

Brambory oloupeme, nastrouháme najemno a necháme čtvrthodinku odstát. Pak slijeme vodu, kterou pustily. Pokud mají vody hodně, ještě je rukou smáčkneme, aby přebytečná voda vytekla. Přidáme mouku, vejce a sůl, dobře promícháme a hned lžící vykrajujeme kousky, které vhazujeme do vařící osolené vody.Vaříme asi 10 minut.

Bosáky občas zamícháme ode dna, aby se nepřichytily. Uvařené vybíráme děrovanou sběračkou, necháme okapat a v míse promastíme horkým sádlem. V některých místech v jižních Čechách vaří bosáky nebo také chlupaté knedlíky ze syrových brambor, k nimž přidávají asi čtvrtinu vařených nastrouhaných brambor.

Další postup je stejný. Jinde přidávají nakrájené rohlíky, kdy poměr na 3 větší syrové brambory je 3 rohlíky, lžička hrubé mouky a 1 vejce. Z těsta se pak tvoří knedlíky velikosti tenisových míčků, vaří se 20 minut a po uvaření se překrojí.

Bosáky podáváme se zelím a uzeným masem.
Skleróza je nejkrásnější choroba. Nebolí a každý den se člověk dozví něco nového.... (Aurelius Augustinus)
Uživatelský avatar
drobek
Spokojený důchodce
Spokojený důchodce
 
Příspěvky: 1941
Registrován: 17 srp 2010, 14:59
Bydliště: Skalka 1946; 56002 Česká Třebová

Zpět na Ostatní přílohy

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron

x