Čapátí , africký a jiný chléb, vlastně placky

Čapátí , africký a jiný chléb, vlastně placky

Příspěvekod drobek » 23 říj 2014, 12:20

Podle Mánka:
čapátí.jpg
čapátí.jpg (8.16 KiB) Zobrazeno 2076 krát


0,5 kg hladká mouka
vlažná voda
sůl
rostlinný olej
cukr krupice

Základem úspěchu je jen a pouze kvalitní čerstvá hladká mouka. Pokud je mouka příliš stará, placky se nepovedou a budou tvrdé.
Mouku vsypeme do dostatečně velké mísy a přisypeme podle chuti sůl a cukr (možno udělat jako slané i sladké jídlo, na slané doporučuji tak lžičku soli a lžíci cukru), promícháme a přiléváme teplou vodu.
Těsto na čapátí je potřeba neustále míchat a vodu přilévat opatrně, mělo by vzniknout tuhé vláčné těsto. Výhodou je, že
můžete neomezeně přidávat mouku i vodu, dokud nebude těsto tak akorát.
Z těsta odtrhneme kus velikosti asi golfového míčku, na pomoučněném vále rozválíme válečkem na tenkou placku a tu
potřeme tence olejem (asi půl lžičky na jedno potření) a svineme od trubičky. Při svinování je potřeba palcem chytit těsto v
místě styku s válem a ostatními prsty protilehlou stranu, těsto svinout a zároveň jakoby vytáhnout a podsunout, aby svinutí bylo co nejpevnější. Když máme svinutou trubička , svineme ji znovu co nejpevněji od jednoho konce k druhému (výsledek vypadá jako plochá šnečí ulita). Tuto placku vyválíme do tenka, znovu lehce potřeme olejem a celé předchozí svinování opakujeme a poté znovu vyválíme. Placka čapátí je teď hotová. Stejným způsobem uděláme z celého zbytku těsta.
Rozpálíme pánev s kapkou či dvěma oleje a vložíme placku, kterou neustálého otáčení (já to dělám prsty) opečeme. Až se začnou tvořit bubliny, trvá to jen pár minut, placku obrátíme a opečeme i na druhé straně. Placka by měla být zlatavá s nahnědlými bublinami, které nejsou na škodu.
Horkou placku položíme na talířek který vložíme do igelitové tašky. Tohle je velmi důležité, protože jinak by placka ztvrdla. Když ji vložíme do tašky, krásně zvláční. Každou další hotovou placku přidáme na talířek.
Až je vše hotové, můžeme čapátí po africku vyndat a servírovat k různě upravenému masu nebo k omáčkám, nejlépe v africkém či indickém stylu. Placky čapátí jsou výborné i samotné.

Čapátí Anny Veselské
Čapátí v mojom podaní je niečo iné, ako Mánkovo. Hladká múka, asi 500 g - obyčajne pridám aj trochu žitnej, 1 KL soli, asi polovička malého bieleho jogurtu a voda podľa potreby. nechám odstáť- cca 30 min., vyrobím guličky - asi ako pingpongové, znovu nechám cca 10 min. stáť, potom vyvaľkám a na suchej teflonke pečiem. Od jogurtu sú vláčne, nevysychajú a netvrdnú.
capati.jpg
capati.jpg (23.27 KiB) Zobrazeno 2076 krát


Zrovna tak podobně se dělají mexické tortilly. Mouka hladká nebo kukuřičná, sádlo a voda. Uhníst, udělat kuličku a tu rozplácnout ve strojku.
tortilla press.jpg
tortilla press.jpg (24.15 KiB) Zobrazeno 2062 krát
Skleróza je nejkrásnější choroba. Nebolí a každý den se člověk dozví něco nového.... (Aurelius Augustinus)
Uživatelský avatar
drobek
Spokojený důchodce
Spokojený důchodce
 
Příspěvky: 1873
Registrován: 17 srp 2010, 14:59
Bydliště: Skalka 1946; 56002 Česká Třebová

Zpět na Chléb, rohlíky, topinky a jiné pečivo

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron

x