Stránka 1 z 1

Žemle na hamburger - klasické

PříspěvekNapsal: 06 říj 2015, 11:28
od Mánek
2016a.JPG
2016a.JPG (151.84 KiB) Zobrazeno 5257 krát


Suroviny:
250 ml vody,
250 ml mléka,
100 g droždí,
90 g cukru,
2 vejce,
10 g soli,
200 g margarínu,
1200 g hladké mouky,
sezamové semínko na posypání (nemusí být)

Popis přípravy:
Droždí rozmícháme ve vlažném mléce a vodě. Přidáme ostatní přísady kromě mouky, trochu rozšlehaného vejce si necháme na potření. Postupně za stálého promíchávání přidáváme mouku, dokud těsto nemá správnou konzistenci. Těsto vypracujeme tak, aby bylo pružné, vláčné a nelepivé. Těsto zakryjeme utěrkou a necháme jej vykynout na teplém místě po dobu 30 minut, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem. Vykynuté těsto rozdělíme na 20 stejných kousků, ze kterých vytvarujeme žemle. Položíme je na plech vyložený pečícím papírem, potřeme je vejcem a posypeme sezamovým semínkem. Žemle necháme znovu 30 minut nakynout a pak je pečeme v troubě vyhřáté na 180°C, dokud nebudou zlaté.

Žemle můžeme připravit i na grilu s víkem. Teplotu nastavíme asi na 200°C, do středu grilu umístíme kámen na pizzu, zavřeme víko a kámen necháme rozehřát, což trvá asi 15 minut. Poté nakynuté žemle položíme na kámen, zavřeme víko a pečeme 12-15 minut.

2015a.JPG
2015a.JPG (167 KiB) Zobrazeno 5257 krát

Re: Žemle na hamburger - klasické

PříspěvekNapsal: 06 říj 2015, 13:43
od drobek
Jsou sladké jako pravé americké? Vidím, žes tam cukr dal, jen si neumím představit co to udělá 90 gramů v 1200 mouky. Musí tam být, aby to kynulo, to je fakt.
Víš, já ty pravé americké strašně nerad. ddd

Re: Žemle na hamburger - klasické

PříspěvekNapsal: 06 říj 2015, 13:49
od Mánek
Určitě nejsou, protože jsem dal cukru jenom lžičku kvůli kynutí. Já je taky nerad sladké jak buchtu. Ale v receptu je ten cukr uvedený v původním množství, když je to ten klasický! BB

Jo, místo sezamu jsem použil len, bo sezam nemám a len ano! :AD