Bramborové housky

Bramborové housky

Příspěvekod iva » 06 lis 2010, 21:39

Suroviny:
125 ml mléka
125 ml vody
140 g oloupaných, nastrouhaných brambor, vařených ve slupce (mohou být i vařené bez slupky)
300 g polohrubé mouky - může být i jen hladká
200 g hladké mouky
50 g tuku (sádlo, rostlinný tuk, máslo)
15 g soli (pokud máte brambory vařené oloupané ve slané vodě, stačí 10 g soli)
21 g čerstvého nebo 2 lžičky sušeného droždí (ze sáčku, kdy 1 balíček je na 1 kg mouky)
1/2 lžičky cukru

Postup:
Po vykynutí těsto propracujeme, umotáme housky, naskládáme na plech s teflonovou nebo silikonovou podložkou, případně pečícím papírem a necháme kynout pod utěrkou 30 - 40 minut. Pak pomašlujeme vejcem nebo jen žloutkem, mlékem či vodou, můžeme posypat semínky nebo hrubou solí a pečeme ve vyhřáté troubě při cca 180°C - 15 - 20 minut. Hotové pečivo ihned přendáme z plechu na mřížku.

Rozválené těsto můžete naplnit jako slaný závin, zabalit do něj např. klobásu nebo upéct ve formě jako toustový chléb. Pro pečení v domácí pekárně je třeba snížit množství droždí na 11 g - 1 lžičku.

Pletení housek z jednoho pramene.jpg
postup na pletení housek z jednoho pramene od Uursik z fóra Dáma.cz
Pletení housek z jednoho pramene.jpg (40.63 KiB) Zobrazeno 3095 krát
Uživatelský avatar
iva
Grillman
 
Příspěvky: 137
Registrován: 05 lis 2010, 10:06
Bydliště: Oleška - Středočeský kraj

Zpět na Chléb, rohlíky, topinky a jiné pečivo

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron

x