Sogan salatasi

Sogan salatasi

Příspěvekod drobek » 25 říj 2014, 12:38

1.jpg
1.jpg (51.46 KiB) Zobrazeno 694 krát

Recept a fotka: wydra

3 bílé cibule
sůl
menší svazek petrželové natě
1 lžíce sumach
1 lžička chili
olej


Oloupanou cibuli překrojíme na polovinu a nakrájame na tenké plátky, vložíme do větší nádoby, přidáme sůl a citronovou šťávu a rukama silně mačkáme dokud cibule nepustí šťávu. Přidáme sumach a chili. Zakápneme olivovým olejem. Posypeme posekanou petrželkou.
Podáváme ke grilovaným masům, nebo kebabu.

Pochopitelně mně zajímalo co to ten sumach je. Sumach je prášek temně červené barvy. V podstatě to jsou usušené a umleté plodové palice stromu a keře škumpy koželužské, domácí kolem Středomoří a v jihozápadní Asii. U nás některé druhy škump rovněž rostou v parcích, ale jejich plody se nepoužívají. Podporuje trávení, zklidňuje žaludek a zabraňuje průjmům. Sumach má chuť ovocně kyselou, neostrou, bez vůně. Využívá se podobně jako citrónová šťáva nebo ocet. Hodí se k masu, rybám, do salátů, kebabů, na šašlik, do čočky, sypou se jím rožněné pokrmy, hodí se také do jogurtů. Nejvíce se používá v ázerbájdžánské, turecké, íránské a libanonské kuchyni. Běžně se dá koupit v Rakousku, v tureckých marketech, u nás už se dá koupit přes internet.
Skleróza je nejkrásnější choroba. Nebolí a každý den se člověk dozví něco nového.... (Aurelius Augustinus)
Uživatelský avatar
drobek
Spokojený důchodce
Spokojený důchodce
 
Příspěvky: 1905
Registrován: 17 srp 2010, 14:59
Bydliště: Česká Třebová

Zpět na Grilovaná a jiná zelenina

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron

x