Stránka 1 z 1

Kořeněný losos či jiná ryba

PříspěvekNapsal: 11 zář 2010, 14:31
od Brutzel-Svejk
Kořeněný losos či jiná ryba
autor Brutzel-Svejk

500g filetu s lososa (může být i bez kůže)
2 pl balsamikovového, bílého či jiného aromatického octa
3 pl limetkové šťávy
2 pl medu
1 stroužek česneku, na jemno nakrájený
1 pl dijonské hořčice
1/2 čl cayenského pepře nebo chillies může být i méně
2 pl jemně nakrájeného čerstvého koření např.: petrželkové natě, trochu kopru, koriander, šnitlík nebo citronovou mellisu
1/2 čl hrubě umletého černého pepře
1/2 čl soli
70 ml dobrého olivového oleje

Vše až na čerstvé kořeni smíchat. Pak toto přidat a ručním mixerem dobře promíchat. Marináda má zůstat hustá. Lososa položit na destičku, potřít silně marinádou popřípadě ozdobit limetkou vloženou do zářezu ve filetu.

Podle návodu připravit destičku a na straně bez ohne při 180°C asi tak 10 min grilovat.
Losos s desticky1.jpg
Losos s desticky1.jpg (108.58 KiB) Zobrazeno 3415 krát
Losos s desticky.jpg
Losos s desticky.jpg (87.45 KiB) Zobrazeno 3415 krát

Re: Kořeněný losos či jiná ryba

PříspěvekNapsal: 16 kvě 2015, 11:56
od j3david
Moje první grilování na destičce dopadlo perfetkně. Zakoupen losos bohuže super-hypermarketový. Měl něco přes kilo, zmražený domrtva, vcelku bez hlavy a vykuchaný. Ponechán k rozmražení. Dělat z něj filety nemělo smysl, v podstatě by nic nezůstalo. Takže rozříznut podle páteře, po délce na tři porce asi po 10 - 15 cm. Kotsti ponechány, ale vůbec nevadily. Losos jich nakonec až tolik nemá. Pajc udělán podle návodu jen s nekolika drobnými odchylkami vyplývajícími s aktuální situace:
1. Použita nať petrželky zamražená z loňska, čerstvé zatím nemaje. Totéž kopr.
2. Místo limetky použit citron
3. Cayenský pepř nebo chili použito jen velmi, velmi střídmě s ohledem na můj žaludek rozbitý cestováním - prostě nemůžu, nesmím.

Destičky na grilování použité cedrové, zakoupené u Mirďi. Namočeny na 4 hodiny. Grolováno v plynovém grilu. Gril roztopen naplno s destičkami uvnitř. Když když destičky začaly kouřit, horní strana ještě jednou potřena vodou, otočeny a uloženy na nich porce lososa kůží dolů. Vypnuty tři středové hořáky pod destičkami. Teplota v grilu kolem 120 st.C. Po pěti minutách destičky s porcemi lososa otočeny. Samozřejmě ne lososem dolů, ale tak že strana která byla v "hloubce grilu" přišla dopředu (dále je vyšší teplota, tak aby to bylo uděláno stejnoměrně). Po dalších pěti minutách hotovo. Destičky i s porcemi lososa kompletně zabaleny do alobalu. Destičky byly "žhavé" takže losos krásně došel než se snědla polévka. Podáváno se šťouchanými brambory se zamíchanou pažitkou a nadrobno nakrájenou ředkvičkou. Paráda. Ještě nespím a už se mi o tom zdá.
1-2015-05-16-048.jpg
1-2015-05-16-048.jpg (46.22 KiB) Zobrazeno 2937 krát

1-2015-05-16-049.jpg
1-2015-05-16-049.jpg (39.26 KiB) Zobrazeno 2937 krát

Re: Kořeněný losos či jiná ryba

PříspěvekNapsal: 16 kvě 2015, 13:25
od Brutzel-Svejk
Ti věřím. Destička je něco fantastického. Lepší rybu, jak s ní jsem nejedl. Dnes jsem chtěl rybu grilovat. Bohužel nevyšlo počasí.

Re: Kořeněný losos či jiná ryba

PříspěvekNapsal: 19 kvě 2015, 08:14
od drobek
Naprosto souhlasím s grilováním na destičce, lososu to přímo sluší HP
Jen až dostanu pořádného lososa, to znamená divokého, ne z farmy jdu na to. Ty z farmy jsou krmeni uměle, teda ne bílkovinami co by ulovili a to se pozná na chuti tuku a navíc je přibarvují, aby měli barvu jako ti z moře. ddd