Vemínko s vinným sosem

a vše co k tomu patří a to jsou i přílohy

Vemínko s vinným sosem

Příspěvekod drobek » 28 říj 2014, 15:03

Recept Miloše Peroutky

Vemeno kravské
1 dl hovězího vývaru
1 PL másla
1 cibule
1 PL mouky
1 PL petrželové nati
3 žampiony nebo dívčí hrst sušených hřibů
Sůl, pepř bílý, pár kuliček pepře, nového koření a vavřínový list
2 dl bílého vína
2 žloutky
2 PL smetany 18%
1 PL vinné šťávy (ne sirup), lze nahradit jablečnou

Vemeno omyju pod proudem studené vody. Očistím od blan a loje. Strčím do kastrolu se studenou vodou a nechám ležet v ledničce do druhého dne. Ještě jednou to prohlídnu, dočistím, znovu opláchnu. Nechám zavařit osolenou vodu s pepřem, novým kořením a vavřínovým listem. Pokrájené maso vhodím do hrnce, občas promíchám, vemínko se rádo přichytává ke dnu.
Uvařené maso přecedím, propláchnu studenou vodou a nechám bokem. V kastrolu rozehřeju máslo, osmahnu cibulku, pokrájené houby, petrušku, přidám vemínko, zaliju vývarem a vínem. Provařím na mírném ohni. Dochutím solí a pepřem. Nechám vychladnout.
Třepačkou roztřepu žloutky se smetanou a moukou, přidávám postupně vinnou šťávu, důkladně promíchám a za stálého míchání přidám k masu. Přivedu do varu a nechám provařit. Spíš aby se táhlo, než prudce vařilo.
Příloha: Slezské kluski
Skleróza je nejkrásnější choroba. Nebolí a každý den se člověk dozví něco nového.... (Aurelius Augustinus)
Uživatelský avatar
drobek
Spokojený důchodce
Spokojený důchodce
 
Příspěvky: 1873
Registrován: 17 srp 2010, 14:59
Bydliště: Skalka 1946; 56002 Česká Třebová

Zpět na Hovězí maso

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

cron

x