Stránka 1 z 5

Paštika "játrový sýr"

PříspěvekNapsal: 17 úno 2012, 23:28
od Mánek
Podařilo se mi na netu najít originální recept na tuto paštiku. Protože je to přímo ČSN pro velkovýrobny, původní recept je na tunu hotové paštiky. Přepočítal jsem to na kilo, ale do formy na biskupský chlebíček se vejde kilo a půl, takže v závorce je přepočet i na toto množství. Bohužel jsem přehlédl, že se to má vařit jen na 70°- 75°C, tak mi to neudrželo ten správný tvar, masa se trochu smrskla. Ovšem na chuti jí to vůbec neubralo, je super, stejně jako za stara!


Originální recept (na 1000 kg výrobku) - kilo (kilo a půl)

vepřový výřez tučný bez kůže 400 kg - 400 (600) g
vepřová játra 470 kg - 470 (705) g
cibule smažená 5 kg - 15 (23) g
sádlo syrové 155 kg - 155 (230) g
jedlá sůl 20 kg - 15 (23) g
mouka hrubá 15 kg - 15 (23) g
dusičnan sodný 0,5 kg - 0,5 (0,6) g
pepř mletý 2 kg - 2 (3) g
zázvor 0,4 kg - 0,4 (0,6) g
cukr 1 kg - 1 (1,5) g
skořice 0,3 kg - 0,3 (0,45) g

Popis přípravy:
Ze syrových vepřových jater a čerstvého tučného vepřového výrobního masa (vepřový výřez) bez kůže se připraví tmavší, pojivové, soudržné dílo. Zamíchané dílo se plní do speciálních hranatých forem vyložených na dně, podélných stěnách a víku plátky špeku. Náplň se ve formě vyrovná, forma se uzavře a vaří se při teplotě 70 - 80°C po dobu 1 ½ až 2 hodin tak, aby v hloubce výrobku byla dosažena teplota 70 - 75°C po dobu nejméně 10 minut. Po uvaření se výrobky ve formách rozloží k vychladnutí (v letní době k vychlazení). Po vychladnutí se formy otevřou, výrobky se z forem vyjmou, upraví a zabalí do hliníkové folie.

HP

Re: Paštika "játrový sýr"

PříspěvekNapsal: 18 úno 2012, 10:54
od Brutzel-Svejk
To urcite vyzkousim. Dik za recept

Re: Paštika "játrový sýr"

PříspěvekNapsal: 18 úno 2012, 12:39
od miska12
Doporučují.Byl výborny.Dík manku.

Re: Paštika "játrový sýr"

PříspěvekNapsal: 18 úno 2012, 18:14
od drobek
Už jsem to vytisk. Máš štěstí, mám v mrazáku vepřová játra, jinak těžko k sehnáni. U nás. HP
No a kde seženu čerstvé sádlo to už vůbec nevím, z fabriky přichází mase okrájené a ve vaničkách. Brr. :AB

Re: Paštika "játrový sýr"

PříspěvekNapsal: 20 úno 2012, 14:13
od Dag
Jsem přesvědčena, že tam ta darebnost, jako je dusitamn nemusí být.

Dusitan sodný (E250) se používá jako konzervant v masných výrobcích (především uzeninách), kde má zajistit stálost barvy. Spolu s ním nebo místo něj se k tomuto účelu používá ještě dusitan draselný (také rakovinotvorný), dusičnan sodný a dusičnan draselný. Dusičnany se během pochodů v těle na dusitany přeměňují