Paštika "játrový sýr"

a vše co k tomu patří a to jsou i přílohy

Paštika "játrový sýr"

Příspěvekod Mánek » 17 úno 2012, 23:28

Podařilo se mi na netu najít originální recept na tuto paštiku. Protože je to přímo ČSN pro velkovýrobny, původní recept je na tunu hotové paštiky. Přepočítal jsem to na kilo, ale do formy na biskupský chlebíček se vejde kilo a půl, takže v závorce je přepočet i na toto množství. Bohužel jsem přehlédl, že se to má vařit jen na 70°- 75°C, tak mi to neudrželo ten správný tvar, masa se trochu smrskla. Ovšem na chuti jí to vůbec neubralo, je super, stejně jako za stara!


Originální recept (na 1000 kg výrobku) - kilo (kilo a půl)

vepřový výřez tučný bez kůže 400 kg - 400 (600) g
vepřová játra 470 kg - 470 (705) g
cibule smažená 5 kg - 15 (23) g
sádlo syrové 155 kg - 155 (230) g
jedlá sůl 20 kg - 15 (23) g
mouka hrubá 15 kg - 15 (23) g
dusičnan sodný 0,5 kg - 0,5 (0,6) g
pepř mletý 2 kg - 2 (3) g
zázvor 0,4 kg - 0,4 (0,6) g
cukr 1 kg - 1 (1,5) g
skořice 0,3 kg - 0,3 (0,45) g

Popis přípravy:
Ze syrových vepřových jater a čerstvého tučného vepřového výrobního masa (vepřový výřez) bez kůže se připraví tmavší, pojivové, soudržné dílo. Zamíchané dílo se plní do speciálních hranatých forem vyložených na dně, podélných stěnách a víku plátky špeku. Náplň se ve formě vyrovná, forma se uzavře a vaří se při teplotě 70 - 80°C po dobu 1 ½ až 2 hodin tak, aby v hloubce výrobku byla dosažena teplota 70 - 75°C po dobu nejméně 10 minut. Po uvaření se výrobky ve formách rozloží k vychladnutí (v letní době k vychlazení). Po vychladnutí se formy otevřou, výrobky se z forem vyjmou, upraví a zabalí do hliníkové folie.

HP
Přílohy
IMG_0270a.JPG
IMG_0270a.JPG (51.53 KiB) Zobrazeno 1378 krát
IMG_0271a.JPG
IMG_0271a.JPG (46.77 KiB) Zobrazeno 1378 krát
IMG_0272a.JPG
IMG_0272a.JPG (40.13 KiB) Zobrazeno 1378 krát
IMG_0273a.JPG
IMG_0273a.JPG (38.03 KiB) Zobrazeno 1378 krát
IMG_0274a.JPG
IMG_0274a.JPG (34.24 KiB) Zobrazeno 1378 krát
IMG_0275a.JPG
IMG_0275a.JPG (40.35 KiB) Zobrazeno 1378 krát
IMG_0276a.JPG
IMG_0276a.JPG (45.67 KiB) Zobrazeno 1378 krát
IMG_0277a.JPG
IMG_0277a.JPG (47.67 KiB) Zobrazeno 1378 krát
Nezáleží na výši důchodu, ale na tom, kolikrát ho dostaneme! :D
Uživatelský avatar
Mánek
Vládce vod
Vládce vod
 
Příspěvky: 1258
Registrován: 19 srp 2010, 20:27
Bydliště: Moravský Beroun

Re: Paštika "játrový sýr"

Příspěvekod Brutzel-Svejk » 18 úno 2012, 10:54

To urcite vyzkousim. Dik za recept
Kdybych k tomu měl ještě sílu, nedělal bych vůbec nic.
Obrázek
Uživatelský avatar
Brutzel-Svejk
Bakalář
Bakalář
 
Příspěvky: 1114
Registrován: 16 srp 2010, 19:25
Bydliště: Nemecko

Re: Paštika "játrový sýr"

Příspěvekod miska12 » 18 úno 2012, 12:39

Doporučují.Byl výborny.Dík manku.
miska12
 

Re: Paštika "játrový sýr"

Příspěvekod drobek » 18 úno 2012, 18:14

Už jsem to vytisk. Máš štěstí, mám v mrazáku vepřová játra, jinak těžko k sehnáni. U nás. HP
No a kde seženu čerstvé sádlo to už vůbec nevím, z fabriky přichází mase okrájené a ve vaničkách. Brr. :AB
Skleróza je nejkrásnější choroba. Nebolí a každý den se člověk dozví něco nového.... (Aurelius Augustinus)
Uživatelský avatar
drobek
Spokojený důchodce
Spokojený důchodce
 
Příspěvky: 1930
Registrován: 17 srp 2010, 14:59
Bydliště: Skalka 1946; 56002 Česká Třebová

Re: Paštika "játrový sýr"

Příspěvekod Dag » 20 úno 2012, 14:13

Jsem přesvědčena, že tam ta darebnost, jako je dusitamn nemusí být.

Dusitan sodný (E250) se používá jako konzervant v masných výrobcích (především uzeninách), kde má zajistit stálost barvy. Spolu s ním nebo místo něj se k tomuto účelu používá ještě dusitan draselný (také rakovinotvorný), dusičnan sodný a dusičnan draselný. Dusičnany se během pochodů v těle na dusitany přeměňují
Uživatelský avatar
Dag
Grillmeister
 
Příspěvky: 299
Registrován: 06 lis 2010, 00:08
Bydliště: Praha 6

Další

Zpět na Jiné maso

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron

x