Recept sem dám originál, tak jak má být. Jelikož ovšem neoplývám miliony, tak jsem hovězí maso nahradil vepřovou kýtou, která je přece jen o znáňko levnější, a nepoužil jsem mouku, což možná byla chyba. Je pravda, že to nemělo přesně chuť původních špekáčků, na čemž se mi podepsal i fakt, že jsem byl nucen vynechat udící fázi, ale oproti koupeným, i těm nejlepším, pořád byly o třídu výš.
Suroviny na 5 kg masa:
2500 g nasoleného hovězího masa,
1000 g nasoleného vepřového libového masa,
1500 g hřbetního sádla,
200 g mouka polohrubá,
ledová voda 0,7-0,9 l
koření na 1 kg masa:
česnek třený 1/2 g,
pepř 3 g,
muškátový ořech strouhaný 1/4 g,
paprika sladká 1 g
hovězí střeva kroužková nebo vepřová střeva široká
Popis přípravy:
Proleželé hovězí maso a vepřový výřez protočíme každé zvlášť přes desku s otvory 2 mm. Hřbetní sádlo nakrájíme na kostičky 4×4 mm. Protočené hovězí maso mícháme nejlépe v kutru s částí vody, a až se vše spojí, přidáme mouku a koření rozmíchané v druhé části vody. Po spojení přidáme protočený vepřový výřez a mícháme až máme vymíchanou dobře pojivou sekánku. Do zamíchané sekánky ručně vmícháme na kostičky nakrájený špek. Směs plníme do hovězích střev a vážeme stejnoměrné kusy o hmotnosti 60 g. Pramen buřtu zavěšujeme na hole tak, aby se jeden pramen druhého nedotýkal. V předem vyhřáté udírně udíme do zlatožluté barvy přibližně 75-90 minut. Dovařujeme při teplotě vody 75-80 °C po dobu 15 až 20 minut. Po vyjmutí z kotle a okapání dáme buřty na 5-10 minut do vyhřáté udírny k oschnutí. Pak necháme volně vychladnout.
Moje špekáčky po ugrilování vypadaly takto: