Stránka 2 z 3

Re: Špekáčky

PříspěvekNapsal: 21 bře 2017, 09:45
od j3david
Protože budu brzo "zajíždět" nově poskládanou udírnu, mám v plánu toto provést na špekáčkách. K tomu bych ovšem měl dotaz. Co znamená pojem "nasolené hovězí" a "nasolené libové vepřové"? Chápu to dobře že to nakrájím na menší kousky, zasypu solí, promíchám a nějakou dobu ignoruji v ledničce? Upřesnění dotazu - kolik soli a nak dlouho ignorovat?

Re: Špekáčky

PříspěvekNapsal: 21 bře 2017, 12:25
od Mánek
Na kilo masa: 22-25 g soli, 1 rovnou kávovou lžičku mletého cukru, dobře prohnětat, a nechat uležet dva dny. Ten cukr částečně nahradí rychlosůl (Pragandu), pokud bys použil tu, tak cukr není třeba. Rychlosoli stejné množství jako soli, nebo část rychlosoli a doplnit váhu normální solí. Tu mouku rozhodně nevynechej, líp to drží při sobě. Kdybys ji nechtěl dát, tak je třeba maso hníst tak dlouho, dokud se neuvolní bílkoviny a nezačne se lepit na ruce. Dá se na to s úspěchem použít K metla s hnětačem. Dělám takhle dušenou šunku, ale ta je nakrájená na kostky a nechávám to hníst 25-30 minut.

Ať se dílo podaří! ccc

HP

Re: Špekáčky

PříspěvekNapsal: 25 bře 2017, 17:41
od j3david
Tak hotovo - dopadlo to celkem dobře. Ovšem prohodil jsem poměr hovězího a vepřového a nemaje možnost to míchat strojově a nemaje dost trpělivosti to hníst ručně dopadlo to dobře. Chutná to jako špekáčky, strukturu to má jako klobásy. Taky střívko nebylo moc tlusté - kalibr 32. Během uzení (a zejména na konci) spousta chytrých řečí se sousedy s kalíškem slivovice - no dopadlo to perfektně, pěkná sobota. Ani toho moc nezbude.

Re: Špekáčky

PříspěvekNapsal: 25 bře 2017, 20:09
od drobek
Vypadají lahodně, gratuluju. K tomu jsem profesně nedospěl. HP

Re: Špekáčky

PříspěvekNapsal: 25 bře 2017, 23:00
od Brutzel-Svejk
To vypadá velmi jedle. Jestli přijedeš na sraz tak už vím co by jsi mohl přivézt. banan;