Králík na cibuli

a vše co k tomu patří a to jsou i přílohy

Králík na cibuli

Příspěvekod Dag » 22 lis 2010, 08:11

1 králík
velký bílý jogurt
sůl, pepř, tymián
3 velké cibule
5-10 dkg slaniny

Králíka na cibuli bereme u nás jako vzpomínku na zajíce cibuláře, což je krmě skvělá a nezapomenutelná, ale bohužel v našich krajích, není-li v rodině nějaký ten myslivec, téměř nedostupná.
A tak, na vzpomínku na doby, kdy v každé "slušné" rodině visel v čase předvánočním za oknem alespoň jeden chlupáč, zakoupím pěkného králíka.
Položím na prkénko a naporcuji.Odseknu přední i zadní stehýnka a hřbet.

/Ze hřbetu, který rozdělím na dve části, odříznu takovou tu blanitou část na koncích malinkých kotletek a dám s ostatními "zbytky" a játry do misky .Bude z toho s dokoupením kousku vepřového bůčku paštika./

Aby králík poněkud ztratil svoje přirozené aroma a taky aby zkřehl, musím ho nejdříve, nejraději přes noc naložit do solí, pepřem, tymiánem a jedním stroužkem česneku ochuceného jogurtu.
Druhý den králíka z jogurtové marinády vyndám, NEMYJI, jen lehce oklepnu z jogurtových "žmolků", rychle protáhnu hladkou moukou a na oleji opeču.
Na dno olejem vymazané nižší Remoskové mísy /dá se samozřejmě dělat i v pekáčku v normální troubě/rozložím na kostičky nakrájenou slaninu a na kroužky nakrájenou cibuli. Na ni položím kousky opečeného králíka, přihodím hrstku nakrájeného tymiánku a zasypu opět kroužky cibule. A zaliji menší částí jogurtové marinády.Větší část přilévám během pečení, jak si maso žádá. Králíka je třeba péct, ne dusit.
Maso se peče, cibule měkne a společně s jogurtem vytváří dobrou šťávu.V konci pečení, peču-li v troubě , odkryji pekáček a nechám maso zezlátnout.
Podávám s bramborovou kaší.
Uživatelský avatar
Dag
Grillmeister
 
Příspěvky: 299
Registrován: 06 lis 2010, 00:08
Bydliště: Praha 6

Re: Králík na cibuli

Příspěvekod Mánek » 22 lis 2010, 08:37

To se mi líbí. Jak se mi zase v lednici vyskytne nějaký zbytečný králík, vyzkouším!
Nezáleží na výši důchodu, ale na tom, kolikrát ho dostaneme! :D
Uživatelský avatar
Mánek
Vládce vod
Vládce vod
 
Příspěvky: 1258
Registrován: 19 srp 2010, 20:27
Bydliště: Moravský Beroun

Re: Králík na cibuli

Příspěvekod parles » 22 lis 2010, 12:21

Dělám to prakticky úplně stejně, jen s tímto rozdílem: místo jogurtu používám dijonskou hořčici, do které zamíchám provencalské koření. Králíka potřu utřeným česnekem a opatlám tou hořčicí a navrch už nedávám cibuli. Taky je z toho výborná šťáva!
To nejlepší teprve přijde!
Uživatelský avatar
parles
Grillmeister
 
Příspěvky: 202
Registrován: 05 lis 2010, 08:21
Bydliště: Děčín

Re: Králík na cibuli

Příspěvekod Dag » 22 lis 2010, 14:35

Děkuji Mánku, vládče vod i Tobě Parlesi. Zkusím to někdy s hořčicí, ale já dávám ten jogurt hlavně proto, že králičí maso jaksi zkřehne.A vůbec si tak nějak odpočine a není pak houževnaté.
Uživatelský avatar
Dag
Grillmeister
 
Příspěvky: 299
Registrován: 06 lis 2010, 00:08
Bydliště: Praha 6

Re: Králík na cibuli

Příspěvekod drobek » 22 lis 2010, 15:52

Tak takhle jsem doteď dělali kuře. Králík bude určitě lepší a co nevidět se bude tulit v troubě.
Skleróza je nejkrásnější choroba. Nebolí a každý den se člověk dozví něco nového.... (Aurelius Augustinus)
Uživatelský avatar
drobek
Spokojený důchodce
Spokojený důchodce
 
Příspěvky: 1927
Registrován: 17 srp 2010, 14:59
Bydliště: Skalka 1946; 56002 Česká Třebová


Zpět na Jiné maso

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

x