Vinná klobása

a vše co k tomu patří a to jsou i přílohy

Vinná klobása

Příspěvekod Mánek » 13 led 2016, 08:34

Suroviny:
500 g hovězí maso zadní čerstvé,
1000 g vepřové plecko bez kůže čerstvé,
500 g tučný vepřový ořez,
4 ks žemle,
300 ml mléka,
200 ml bílého přírodního vína,
50 g soli,
4 g pepř bílý mletý,
1 g nového koření,
1 g muškátového květu,
0,5 g hřebíčku,
tenká skopová střívka

Popis přípravy:
Všechno maso nakrájíme na kostky 2 x 2 cm. Hovězí maso oddělíme od vepřového, přidáme sůl a každé maso zvlášť promícháme a necháme 1-2 hodiny proležet. Mezitím žemle namočíme do mléka. Proleželé hovězí nameleme přes desku s otvory 2 mm, přes stejné otvory protočíme vepřové se žemlemi, které jsme dobře vymačkali. Pomleté hovězí maso mixujeme s částí bílého vína, přidáme koření rozmíchané ve zbývajícím víně, po 3 - 4 min. mixování přidáme protočené vepřové se žemlemi a mixujeme až se vytvoří dobře pojivá hmota (ani řídká ani hustá). Zamíchanou hmotu plníme do střívek, jejichž konce zaštipujeme, aby z nich hmota neunikala. Tepelně upravujeme v závitcích o hmotnosti 150 - 200 g propíchnuté napříč špejlí či jehlou smažením na sádle či oleji.

HP
Nezáleží na výši důchodu, ale na tom, kolikrát ho dostaneme! :D
Uživatelský avatar
Mánek
Vládce vod
Vládce vod
 
Příspěvky: 1226
Registrován: 19 srp 2010, 20:27
Bydliště: Moravský Beroun

Re: Vinná klobása

Příspěvekod drobek » 13 led 2016, 09:48

Jen bych rád dodal, že naposledy jsem je dělal když tu byly děti, takže pro čtyři lidi a tak velkou pánev nemáme. Dal jsem tedy stočené klobásy do trouby na pomaštěný pečící papír a na 180°do zlatova. Nemělo to chybu, nepraskly. Florentýna doporučuje klobásy nejdřív ohřát ve vroucí vodě aby nepraskly, v troubě to není potřeba. banan;
S lepenicí je přímo zbožňuju. HP
Skleróza je nejkrásnější choroba. Nebolí a každý den se člověk dozví něco nového.... (Aurelius Augustinus)
Uživatelský avatar
drobek
Spokojený důchodce
Spokojený důchodce
 
Příspěvky: 1873
Registrován: 17 srp 2010, 14:59
Bydliště: Skalka 1946; 56002 Česká Třebová

Re: Vinná klobása

Příspěvekod parles » 18 led 2016, 11:30

Takhle si vyrobit vinnou klobásu, to už je pro mně vyšší dívčí, na to si netroufám.
Po Vánocích mi ale zbylo poměrně dost klobásy, koupené u osvědčeného řezníka, ale protože jsem měl už dost mastných jídel, nechtělo se mi to smažit. Tak jsem z klobásy ukroutil párečky, odřezal jsem je na jednotlivé nožičky a šoupnul jsem je do vařící vody. Kupodivu nic neprasklo, ani ze střívka nevylezlo. Povařil jsem je asi 4 minuty a s chutí je snědl s hořčicí a chlebem. Chutnaly jako německé Weisswursty, taky to dost připomínalo jemně mleté taliány. Tož tenhle tip jsem tu chtěl zveřejnit. Možná to znáte, ale pro mne to byl objev! :AD
To nejlepší teprve přijde!
Uživatelský avatar
parles
Grillmeister
 
Příspěvky: 195
Registrován: 05 lis 2010, 08:21
Bydliště: Děčín

Re: Vinná klobása

Příspěvekod drobek » 18 led 2016, 14:23

A sakra, tak tohle mně nenapadlo. V Americe se to sehnat nedalo vůbec, zkusil jsem je vyrobit a bylo to - no prostě něco jiného a nevím co. ???
U nás v Kauflandu teď mají pravé taliány, no možná jsou levé, myslím trochu jiné než kdysi, ale tak daleko má chuťová paměť nesahá. Prostě mi chutnaj. Aničce ne, co nadělám. :D
Vinnou klobásu s lepenicí jsme měli dnes k obědu a já si pochutnal. Až ji koupím příště, zkusím učinit co navrhuješ. Už se i docela těším, já totiž vinnou klobásu mám rád. Weisswurst mám taky rád. Klobásu teda nesmažím, právě kvůli mastnotě. Když je dám na alobal do trouby, omastek nepotřebuju vůbec. HP
Skleróza je nejkrásnější choroba. Nebolí a každý den se člověk dozví něco nového.... (Aurelius Augustinus)
Uživatelský avatar
drobek
Spokojený důchodce
Spokojený důchodce
 
Příspěvky: 1873
Registrován: 17 srp 2010, 14:59
Bydliště: Skalka 1946; 56002 Česká Třebová

Re: Vinná klobása

Příspěvekod parles » 18 led 2016, 14:44

Tak to s tím alobalem a troubou zase nenapadlo mne! Příště budou klobásy z trouby!
To nejlepší teprve přijde!
Uživatelský avatar
parles
Grillmeister
 
Příspěvky: 195
Registrován: 05 lis 2010, 08:21
Bydliště: Děčín

Další

Zpět na Mleté maso

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

x