Maminčina sekaná. /Domácí a sváteční/

a vše co k tomu patří a to jsou i přílohy

Maminčina sekaná. /Domácí a sváteční/

Příspěvekod Dag » 30 lis 2010, 14:03

Domácí sekaná:

6Odkg hovězího zadního masa
4O dkg vepřové plece
10 telecího masa
Kávový šálek mléka
2 cibule střední velikosti
1 lžíce sádla
Velká hrst drobně nakrájené petrželky
Kávový šálek vývaru / může být i z kostky/
2 starší žemle nakrájené na kostičky
2-3 vejce
pepř a sůl a majoránka
2 stroužky česneku
50 dkg slaniny nakrájené na kostičky
strouhanka podle potřeby


Dvakrát pomleté maso /hovězí dává sílu, vepřové zjemní tukem a telecí váže/ dám do mísy, zaliji koflíkem mléka, chvíli počkám, až se tekutina vsákne a pak dobře prohnětu. Mléko způsobí, že maso bude šťavnatější.
Přidám na lžíci sádla osmahnutou cibulku
Pokrájenou petrželku
Ve vývaru namočenou starší žemli
A pro ozdobu na kostičky nakrájenou slaninu
Nakonec přidám 2-3 vejce
Osolím, opepřím a okořením prolisovaným česnekem a majoránkou.
Dobře promíchám.Nejde jenom o to, aby se hmota spojila, ale aby se celá jaksi načechrala.
Na pánvičce na kousku tuku si udělám malý karbanátek, abych poznala, jestli je správně osolená a okořeněná.
Dosolím a dokořením
Pomocí strouhanky / ale nedávám mnoho/ udělám dvě šišky
Dno pekáče pokryji na plátky nakrájenou cibulí a na ni položím šišky sekané
Potřu vodou a dám do teplé trouby.
Podliji trochou vody

Sváteční sekaná:

Z výše uvedených ingediencí vynechám
česnek a majoránku
a přidám
6 vajec vařených natvrdo
6 naložených sladkokyselých okurek

Z dobře promíchaného masa na kousku igelitu udělám 2 placky
do středu placky narovnám celá vajíčka vařená natvrdo
a obsypu na kostičky nakrájenou okurkou.
Pomocí igelitu zaroluji
Dám na pomaštěný pekáč a zaliji trochou vody
Uživatelský avatar
Dag
Grillmeister
 
Příspěvky: 299
Registrován: 06 lis 2010, 00:08
Bydliště: Praha 6

Re: Maminčina sekaná. /Domácí a sváteční/

Příspěvekod jaga » 30 lis 2010, 18:45

Ahoj dag, sekanou mám moc ráda, to s tím mlékem do masa je pro mně novinka, bude vyzkoušeno a už se těším...já občas přidávám mleté krůtí, máme tady dobré řeznictví, jsou ochotní umlet, co si kdo přeje :) klidný advent vinšuju všem
Uživatelský avatar
jaga
Grillman
 
Příspěvky: 115
Registrován: 05 lis 2010, 17:55
Bydliště: Olomouc

Re: Maminčina sekaná. /Domácí a sváteční/

Příspěvekod Dag » 30 lis 2010, 22:22

Jago, tekutina se docela rychle "vcucne" a opravdu to maso zešťavnatí.
Advent je letos bílý, pěkný. Na ulicích je ticho a na sloupech elektrického vedení zlaté ozdoby.
Přeji Ti pěkné svátky a ať všechno co uvaříš a upečeš se podaří.
Uživatelský avatar
Dag
Grillmeister
 
Příspěvky: 299
Registrován: 06 lis 2010, 00:08
Bydliště: Praha 6

Re: Maminčina sekaná. /Domácí a sváteční/

Příspěvekod Dag » 03 pro 2010, 14:18

Chtěla bych k sekané přidat takovou novinku, kterou mně poradila dcera a která se opravdu osvědčila.
Dát jako přídavek k celé, již propracované hmotě prášek do pečiva. Chvilku jsem váhala, ale pak jsem se odvážila. Na půl kilogram masa jsem přidala prášku do pečiva 1 rovnou lžičku. A udělala jsem dobře. Sekaná neztratila nic na chuti, ale stala se kypřejší. Opravdu.
Uživatelský avatar
Dag
Grillmeister
 
Příspěvky: 299
Registrován: 06 lis 2010, 00:08
Bydliště: Praha 6


Zpět na Mleté maso

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron

x