Pangasius s žampionovým dipem a hráškovým pyré

a vše co k tomu patří a to jsou i přílohy

Re: Pangasius s žampionovým dipem a hráškovým pyré

Příspěvekod Mánek » 13 úno 2011, 18:40

Na letadlo mi jaksi nepřebývá peníz a perutě jsem ztratil v druhém roce vojny. Tak to je asi obojí dost problém, co?
:AD

Obrázek
Nezáleží na výši důchodu, ale na tom, kolikrát ho dostaneme! :D
Uživatelský avatar
Mánek
Vládce vod
Vládce vod
 
Příspěvky: 1258
Registrován: 19 srp 2010, 20:27
Bydliště: Moravský Beroun

Re: Pangasius s žampionovým dipem a hráškovým pyré

Příspěvekod parles » 15 úno 2011, 10:28

Pangasius je chuťově velice dobrá ryba, ale je potřeba brát na zřetel v
jakých podmínkách chov probíhá. Jako každá sumcovitá ryba trpí tzv.
kožovcem - kožním parazitem, který způsobuje v prvním roce velké ztráty,
proto se v odchovném prostředí přistupuje ke koupelím v malachitové zeleni,
která je silně karcinogenní. Do některých evropských zemí je zákaz dovozu z
těchto chovů, a tak se to řeší přes třetí země. Každý by měl toto riziko
zvážit.. Pangasius je sladkovodní ryba a chová se v deltě Mekongu, a proto:

1) Má méně jodu, protože je sladkovodní

2) Mekong stahuje všechnu špínu z Thajska, Vietnamu a Laosu. To je přesně ta
řeka, která sbírá všechny humusy, které do ni amíci naházeli ve válce s
Vietnamem a taky do které tečou špíny z továren co Vietnamu je.

3) Nikdy není čerstvý, vždy je dovezený přes půl planety.

A proto NEBRAT !
Ve všech článcích se tato ryba velmi oslavuje - že nemá kosti, proto vhodná
pro děti, strašně zdravá, mořská. Omyl !!!
Pěstuje se ve sladkých vodách, špinavého Mekongu, v teplé vodě rychle
dorůstá do "jateční velikosti" - rybka to je nevídaně žravá, ovšem čím je
krmena je vietnamským tajemstvím. Opravdu není cítit po rybách - není,
protože je napraná vodou (některé super levné filety v našich obchodech mají
až 50% vody).
Laboratorně jsou výsledky výživových hodnot také nevalné - ryba v sobě
nemá vůbec nic, totálně prázdné kalorie. A vrchol všeho je, když se někde
prodává jako čerstvá fileta - neexistuje, je to vyrobeno rozmražením -
čerstvý pangas se sem vůbec nedodává. A poslední věc - už jste viděli
kvalitu za takový mrzký peníz ? A z Vietnamu je cesta dlouhá... A proto -
vezměte rozum do hrsti a kupte si raději kapra.
Podívejte se na tuto stránku:
http://www.dietmindspirit.org/2008/01/3 ... gray-sole/
jsem zvědav jestli Vám ještě bude chutnat!

Tak tohle jsem asi před dvěma roky dostal mailem od známého a opravdu mě přešla chuť! Ale zpátky k receptu - s tím pstruhem to musí být dobrota! BB
To nejlepší teprve přijde!
Uživatelský avatar
parles
Grillmeister
 
Příspěvky: 202
Registrován: 05 lis 2010, 08:21
Bydliště: Děčín

Re: Pangasius s žampionovým dipem a hráškovým pyré

Příspěvekod housenka » 15 úno 2011, 10:49

Parles - tak teď konečně vím proč jsem této rybě nikdy nepřišla na chut, a to jsem doposud věděla jen to, že se do nich napichuje voda!!!!!
Uživatelský avatar
housenka
Učedník
 
Příspěvky: 10
Registrován: 22 pro 2010, 12:06

Re: Pangasius s žampionovým dipem a hráškovým pyré

Příspěvekod Mánek » 15 úno 2011, 11:05

Hm, tak jsem se na tu stránku podíval, ale nerozumím ani slovo! :)

Ovšem můžu posloužit něčím podobným v češtině:
"... Existuje však ještě nejméně jeden závažný důvod, proč v našich podmínkách raději konzumovat ryby sladkovodní. I když odhlédneme od stále se zvětšujícího zamoření mořských vod různými toxickými odpady včetně ropy a tuto skutečnost vůbec nebudeme brát do úvahy, většina mořských ryb, které se dostávají na náš trh (ať již v jakékoliv formě), pochází z farmových chovů. Tyto ryby již nežijí v přirozených podmínkách volného moře, ale ve stísněných prostorách chovných klecí. Mimo stresu, který jistě nepříznivě ovlivňuje i kvalitu jejich masa, na ně působí i mnoho jiných negativně působících faktorů. Přestože jsou jsou chovné klece s rybami umístěny přímo v moři, v těchto stísněných prostorách nemohou ryby najít dostatek přirozené potravy a musí být proto dokrmovány. K tomu jsou využívána především průmyslově vyráběná krmiva, která obsahují různé chemické příměsi používané jako konzervanty. Malý prostor, který je jim vymezen, má za následek nejen mechanická poranění způsobená otěrem ryb o sebe a o stěny klecí, ale rybám hrozí hromadné infekce spojené se zaplísněním poraněných míst, z čehož pramení i zvýšené nebezpečí invazivního napadení ryb cizopasníky. Proto jsou do chovných zařízení aplikovány dezinfekční roztoky na vyléčení plísní, nervové toxiny sloužící k likvidaci cizopasníků a u chovu lososů je navíc v potravě podávána i látka, která zbarvuje maso těchto ryb na požadovanou červenou barvu. Podle dostupných údajů se tak ještě před několika lety například v Norsku spotřebovalo průměrně 1,5 tuny antibiotik na vyprodukování 1 tuny lososů. A to už je určitě množství vhodné k zamyšlení. ..."

Tak co, ještě chutná losos? :D

O "čerstvosti" mořských a cizokrajných ryb u nás v podstatě nemusíme ani diskutovat, cestují přes půl planety skoro všechny. Proto je daleko lepší si koupit živou rybu na sádkách nebo v rybárně, kde vám ji případně hned i zabijí a upraví podle přání.

Ještě doplňuji pro ty, kteří se po přečtení příspěvku od Parlese zhrozili a zařekli se, že pangase už nikdy, jeden odkaz na výsledky prověření zdravotní způsobilosti ve Státním veterinárním ústavu:

http://ekonomika.idnes.cz/pangasius-zdr ... 5_test_vem
Nezáleží na výši důchodu, ale na tom, kolikrát ho dostaneme! :D
Uživatelský avatar
Mánek
Vládce vod
Vládce vod
 
Příspěvky: 1258
Registrován: 19 srp 2010, 20:27
Bydliště: Moravský Beroun

Re: Pangasius s žampionovým dipem a hráškovým pyré

Příspěvekod Dag » 15 úno 2011, 12:29

Svatá slova, Mánku, ale kde ty sladkovodní ryby koupit?
Uživatelský avatar
Dag
Grillmeister
 
Příspěvky: 299
Registrován: 06 lis 2010, 00:08
Bydliště: Praha 6

PředchozíDalší

Zpět na Ryby a jiné plody moře

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

x