Stránka 2 z 2

Re: Kysané zelí

PříspěvekNapsal: 28 bře 2012, 03:20
od Dag
Bohužel toto krásné, řekla bych bohulibé zpracovávní zelí nejde realizovat v normálním bytě. Lze si vypomoci nakládáním do litrových zavařovacích lahví, ale úplně ono to není.
Já do sklenic zelí nakládám, ale výrobek pak používám spíše jako salát.Dávám kmín, ale i kopr.

Re: Kysané zelí

PříspěvekNapsal: 24 říj 2016, 08:35
od Pepa
Kysané zelí jak ho dělám já

10 kg krouhaného zelí
1 az 1 1/2 kg nakrájené cibule (já si ji nechám nakrouhat se zelím)
asi 300 g soli

podle chuti
kmín
kopr

Sůl promíchám v misce s kmínem. Na dno zeláku (kamenivý hrnec na nakládání zelí) nasypu hrstičku soli, dám vrstvu zelí, posolím a pěchuji (nejlépe rukou), opět zelí a sůl, občes prokládám koprem. žádnou vodu nepřidávám, pěchovat se musí tak, aby zelí pustilo vlastní šťávu. Poku je jí moc tak ji odeberu (zelí musí zůstat ponořené). Nakonec zatížím, do žlábku zeláku naliji čistou vodu a přiklopím víkem. Nechám několik dní v teple (maximálnš týden) pak uložím do sklepa. Zelí odebírám dle potřeby dbám na to aby bylo stále ponořené (doliji čistou vodu) a aby byla voda ve žlábku zeláku. Vydrží celý rok. Jablíčka nebo křen lze přidat ale ne každý to má rád.

Zelí pak uvařím a omastím k pečenému masu (pokud spěchám tak dá na pánev trochu nakrájené slaniny cibuli a překrájené zelí a jen chvíli osmažím). Dále na zelnou polévku, nebo jen syrové atd. jak kdo má chuť.

Re: Kysané zelí

PříspěvekNapsal: 25 říj 2016, 11:27
od drobek
Pepo, vypadá to nesmírně zajímavě až lákavě. Bohužel jsem odkázaný na kupované zelí, nemám sklep kde bych po vykvašení zelí skladoval. A věř mi, je mi to moc líto, zelí je zdravé (vitamíny, minerály a bakterie do střev) ale ještě k tomu ho mám rád. V lednici nesmí chybět kyblíček ze kterého chodím mlsat.
Vím, že bych mohl zelí sterilovat a mít ve sklenicích doma, ale není to ono. No nejsem já chudák k politování? ddd