Aspik - příprava a vyčištění

Co se nedá pod naše fóra umístit.

Aspik - příprava a vyčištění

Příspěvekod Mánek » 24 srp 2012, 06:01

Určitě jste si už někdy zkoušeli vyrobit doma aspik, který by se alespoň trošku podobal tomu, jaký zhotovují profíci ve studených kuchyních. Pokud ovšem vývar na aspik nevyčistíte, nikdy se vám nepovede dosáhnout onoho průsvitného, jakoby skleněného příkrovu, který by pokryl váš výtvor. Nu a tu je návod, jak na to.


Ingredience:
4 vepřové nožičky,
1000 ml vody,
2 bílky

Popis přípravy:
Očištěné vepřové nožičky vložíme do studené vody a mírným varem vaříme, dokud maso neodpadává samovolně od kostí. Nožičky z vývaru vyjmeme, sebereme tuk usazený na povrchu a vývar udržujeme v mírném varu. Tahle celkem nevábně vypadající tekutina zatím ničím nepřipomíná kýženou průhlednou hmotu...

Obrázek

Ze dvou bílků ušleháme tuhý sníh...

Obrázek

a po troškách do něj postupně zašleháme vařící vývar.

Obrázek

Vývar zašlehaný do bílků přelijeme do čistého hrnce a dáme na 15 minut povařit mírným varem.

Obrázek

Cedník vložíme do čisté nádoby a vyložíme jej plátýnkem.

Obrázek

Převařený vývar s bílky přecedíme přes plátýnko

Obrázek

a získáme tak čistý vývar, který po vychladnutí zrosolovatí.

Obrázek

Pokud budeme vyčištěný vývar používat na přípravu aspiku ihned, můžeme jej mírně ochutit solí a lehce okyselit citronovou šťávou nebo octem. V případě přípravy na pozdější potřebu jej horký nalijeme do zavařovací sklenice, zavíčkujeme a po vychlazení uchováme v lednici.

HP
Nezáleží na výši důchodu, ale na tom, kolikrát ho dostaneme! :D
Uživatelský avatar
Mánek
Vládce vod
Vládce vod
 
Příspěvky: 1226
Registrován: 19 srp 2010, 20:27
Bydliště: Moravský Beroun

Re: Aspik - příprava a vyčištění

Příspěvekod Mirďa » 24 srp 2012, 10:32

Zapomněl jsi dodat co se stane s těma nožikama? :lol: Já vím, sežerou se HP :AD
Uživatelský avatar
Mirďa
Ze světa grilu
Ze světa grilu
 
Příspěvky: 277
Registrován: 01 čer 2012, 20:15
Bydliště: Trnávka, okr Nový Jičín

Re: Aspik - příprava a vyčištění

Příspěvekod Mánek » 24 srp 2012, 14:19

No jasnačka! Ty já mám rád! :D
Nezáleží na výši důchodu, ale na tom, kolikrát ho dostaneme! :D
Uživatelský avatar
Mánek
Vládce vod
Vládce vod
 
Příspěvky: 1226
Registrován: 19 srp 2010, 20:27
Bydliště: Moravský Beroun

Re: Aspik - příprava a vyčištění

Příspěvekod j3david » 24 srp 2012, 14:54

Skoro bych si tipnul, že aspik je vedlejší produkt. Alespoň v mém případě to tak bývá.
Wiking
Uživatelský avatar
j3david
Grillmeister
 
Příspěvky: 257
Registrován: 16 čer 2012, 09:28

Re: Aspik - příprava a vyčištění

Příspěvekod Dag » 26 srp 2012, 17:31

Mánku, to chceš říct, že stačí sklenici, do které jsi nalil horký aspik jenom uzavřít víčkem....že není třeba sterilovat?
A nebo dokonce, že se nemá sterilovat?
A jak dlouho takový aspik v lednici vydrží.
Prosím Mánku, vládče vod, odpověz mně, jsem ještě na chalupě a topím, neboť chladna z rána a tak mne napadlo , že bych si pár takových aspiků připravila do zásoby. V mé pražské malé kuchyni je to vždycky poněkud obtížné.
Uživatelský avatar
Dag
Grillmeister
 
Příspěvky: 299
Registrován: 06 lis 2010, 00:08
Bydliště: Praha 6

Další

Zpět na Vše ostatní

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

cron

x