Koprová omáčka podle D. Rettigové

Co se nedá pod naše fóra umístit.

Koprová omáčka podle D. Rettigové

Příspěvekod Mánek » 29 lis 2012, 22:53

Sice nemyslím, že paní Dobromila používala olivový olej a hrubou mořskou sůl, ale recept se mi i přesto líbí. Byl uveřejněn na http://www.lidovky.cz paní Ilonou Chovancovou, autorkou Hravé kuchařky, odkud jsem si dovolil jej vypůjčit pro blaho nás všech.

Ingredience:
400 ml silného hovězího vývaru
25-30 ml vinného octu
1 lžička moučkového cukru
200 ml 30% smetany
20 g hladké mouky
40 g másla
1 hrst nadrobno nasekaného kopru

700 g čerstvého lososového filetu
4 lžíce olivového oleje
hrubou mořskou sůl

700 g brambor

Popis přípravy:
Lososové filety:
1. Předehřejte troubu na 200° C. Filety rychle omyjte pod studenou tekoucí vodou a pořádně vysušte. Naskládejte do zapékací mísy nebo do pekáčku, posypte solí a zakápněte olivovým olejem. Dejte péct do předem vyhřáté trouby asi 15 minut. Doba pečení bude záležet na tloušťce lososích filetů. Po 15 minutách pomocí dvou nožů zkontrolujte, jestli je losos hotový - nože vpíchněte do středu a jemně je od sebe oddělte. Rybí maso by mělo být rovnoměrně zbarvené do růžovo-bílé barvy. Mějte na paměti, že tato ryba je vždy chutnější, pokud je spíše mírně nedopečená než vysušená.

Koprová omáčka:
1. Do menšího hrnce, ve kterém budete připravat omáčku vlijte hovězí vývar, ocet a přidejte cukr. Nechte vařit na prudkém ohni 10 minut.

2. Mezitím vsypte do misky mouku a zvlhčete ji trochou smetany. Smetana musí mouku jen mírně rozředit, abyste mohli utřít hladké moučné těstíčko. Jakmile je tento základ naprosto hladký a bez hrudek, rozřeďte jej zbytkem smetany.

3. Ztlumte oheň na minimum a za stálého míchání postupně vlijte smetanu s moukou do hovězího vývaru. Nechte pobublávat (ne vřít) asi 15 minut a nezapomeňte omáčku pravidelně promíchat. Odstavte z ohně a do omáčky postupně vmíchejte kousky studeného másla. Dosolte a případně dochuťe dle vaší chuti.

4. Teprve na závěr přidejte nadrobno nasekaný kopr.

Rada na závěr:
* jestli koprovku nepodáváte hned a chcete se vyhnout neestetickému škraloupu, pomůže vám potravinářská fólie. Stačí, když ji přilepíte na omáčku aby nebyla v kontaktu se vzduchem.

* respektujte tučnost smetany, jelikož smetana s vyšším obsahem tuku se lépe hodí k tepelnému zpracování.

Obrázek

HP
Nezáleží na výši důchodu, ale na tom, kolikrát ho dostaneme! :D
Uživatelský avatar
Mánek
Vládce vod
Vládce vod
 
Příspěvky: 1258
Registrován: 19 srp 2010, 20:27
Bydliště: Moravský Beroun

Re: Koprová omáčka podle D. Rettigové

Příspěvekod drobek » 30 lis 2012, 16:08

Díku Mánku, krásné. CC Kopr jde nádherně s lososem, a přiznávám, že by mně nenapadlo - když kopr, tak rovnou koprovku. Často se dělá jen s vejcem na tvrdo a bramborama, nemám to rád. Já jsem masožravec, takže potřebuju hovězí a k tomu pak jedině knedlík. Určitě to zkusím takhle. HP
Skleróza je nejkrásnější choroba. Nebolí a každý den se člověk dozví něco nového.... (Aurelius Augustinus)
Uživatelský avatar
drobek
Spokojený důchodce
Spokojený důchodce
 
Příspěvky: 1941
Registrován: 17 srp 2010, 14:59
Bydliště: Skalka 1946; 56002 Česká Třebová


Zpět na Vše ostatní

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

cron

x