Taliány

Co se nedá pod naše fóra umístit.

Taliány

Příspěvekod Mánek » 20 lis 2013, 14:50

Dnes už asi vymizely z nabídky, případně jsou zpotvořené různými "úpravami" dnešních takyuzenářů, ale původní recept zůstal naštěstí zachován!!! Já jsem ho jenom upravil do dnešní češtiny.

Ingredience:
1000 g hovězího masa,
1250 g vepřového bůčku,
4 větší stroužky česneku,
sůl,
špetka drceného bílého pepře,
1 g drceného kardamonu,
250 - 500 mI vody

3 metry hovězího tenčího střeva,
motouz na převázání

Popis přípravy:
Libové hovězí maso z mladého hovězího kusu (býčka) nasekáme na malé kostky, polovinu kostek umeleme na masovém strojku. Vepřový, hodně prorostlý bůček nakrájíme též na kostky. Takto upravené maso dáme do mísy, přidáme se solí utřený česnek, drcený bílý pepř a kardamon, zalijeme studenou vodou a směs dobře promícháme. Touto směsí naplníme (pomocí narážečky nebo nástavce na masový mlýnek) předem připravené, dobře vyprané tenčí hovězí střevo, které při plnění ve vzdálenostech po 10 cm převážeme motouzem na uzel. Hotové syrové taliány pověsíme na dřevěnou tyčku a necháme je v chladné místnosti dva až tři dny viset. Před podáváním vaříme taliány 75 - 90 minut.

HP

Více o taliánech zde: http://www.gulasopen.estranky.cz/clanky ... liany.html
Nezáleží na výši důchodu, ale na tom, kolikrát ho dostaneme! :D
Uživatelský avatar
Mánek
Vládce vod
Vládce vod
 
Příspěvky: 1226
Registrován: 19 srp 2010, 20:27
Bydliště: Moravský Beroun

Re: Taliány

Příspěvekod parles » 20 lis 2013, 16:31

Dle Sandtnerové?! Já jsem si vždycky myslel, že jsou jen z vepřového a teď vidím, že to byl omyl. Občas si je koupím v Globusu a chutnají mi!
To nejlepší teprve přijde!
Uživatelský avatar
parles
Grillmeister
 
Příspěvky: 195
Registrován: 05 lis 2010, 08:21
Bydliště: Děčín

Re: Taliány

Příspěvekod Mánek » 20 lis 2013, 17:50

Jj, Sandtnerka! :)
Nezáleží na výši důchodu, ale na tom, kolikrát ho dostaneme! :D
Uživatelský avatar
Mánek
Vládce vod
Vládce vod
 
Příspěvky: 1226
Registrován: 19 srp 2010, 20:27
Bydliště: Moravský Beroun

Re: Taliány

Příspěvekod drobek » 21 lis 2013, 10:34

Když já nevím kde sehnat to střevo. Globus u nás nemáme, jinde jsem je neviděl. A tak jen vzpomínám na lahodnou chuť taliánů s křenem jak je prodávali v pražských uzenářstvích. HP
No a zamačkávám slzu do oka a není z křenu. :(
Skleróza je nejkrásnější choroba. Nebolí a každý den se člověk dozví něco nového.... (Aurelius Augustinus)
Uživatelský avatar
drobek
Spokojený důchodce
Spokojený důchodce
 
Příspěvky: 1873
Registrován: 17 srp 2010, 14:59
Bydliště: Skalka 1946; 56002 Česká Třebová

Re: Taliány

Příspěvekod Mánek » 21 lis 2013, 11:26

Střeva koupíš v řeznictví, dnes už to není problém. Kdybys byl blíž, tak bych ti potřebný kus věnoval! BB
Nezáleží na výši důchodu, ale na tom, kolikrát ho dostaneme! :D
Uživatelský avatar
Mánek
Vládce vod
Vládce vod
 
Příspěvky: 1226
Registrován: 19 srp 2010, 20:27
Bydliště: Moravský Beroun

Další

Zpět na Vše ostatní

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků

cron

x