Stránka 1 z 3

Taliány

PříspěvekNapsal: 20 lis 2013, 14:50
od Mánek
Dnes už asi vymizely z nabídky, případně jsou zpotvořené různými "úpravami" dnešních takyuzenářů, ale původní recept zůstal naštěstí zachován!!! Já jsem ho jenom upravil do dnešní češtiny.

Ingredience:
1000 g hovězího masa,
1250 g vepřového bůčku,
4 větší stroužky česneku,
sůl,
špetka drceného bílého pepře,
1 g drceného kardamonu,
250 - 500 mI vody

3 metry hovězího tenčího střeva,
motouz na převázání

Popis přípravy:
Libové hovězí maso z mladého hovězího kusu (býčka) nasekáme na malé kostky, polovinu kostek umeleme na masovém strojku. Vepřový, hodně prorostlý bůček nakrájíme též na kostky. Takto upravené maso dáme do mísy, přidáme se solí utřený česnek, drcený bílý pepř a kardamon, zalijeme studenou vodou a směs dobře promícháme. Touto směsí naplníme (pomocí narážečky nebo nástavce na masový mlýnek) předem připravené, dobře vyprané tenčí hovězí střevo, které při plnění ve vzdálenostech po 10 cm převážeme motouzem na uzel. Hotové syrové taliány pověsíme na dřevěnou tyčku a necháme je v chladné místnosti dva až tři dny viset. Před podáváním vaříme taliány 75 - 90 minut.

HP

Více o taliánech zde: http://www.gulasopen.estranky.cz/clanky ... liany.html

Re: Taliány

PříspěvekNapsal: 20 lis 2013, 16:31
od parles
Dle Sandtnerové?! Já jsem si vždycky myslel, že jsou jen z vepřového a teď vidím, že to byl omyl. Občas si je koupím v Globusu a chutnají mi!

Re: Taliány

PříspěvekNapsal: 20 lis 2013, 17:50
od Mánek
Jj, Sandtnerka! :)

Re: Taliány

PříspěvekNapsal: 21 lis 2013, 10:34
od drobek
Když já nevím kde sehnat to střevo. Globus u nás nemáme, jinde jsem je neviděl. A tak jen vzpomínám na lahodnou chuť taliánů s křenem jak je prodávali v pražských uzenářstvích. HP
No a zamačkávám slzu do oka a není z křenu. :(

Re: Taliány

PříspěvekNapsal: 21 lis 2013, 11:26
od Mánek
Střeva koupíš v řeznictví, dnes už to není problém. Kdybys byl blíž, tak bych ti potřebný kus věnoval! BB