Mikrovlnka v kostce

Vaše zkušenosti z kuchyně, můžete zde předat začátečníkům, ale i pokročilým.

Mikrovlnka v kostce

Příspěvekod Mánek » 21 pro 2012, 11:11

Sice je pravda, že mikrovlnka se na tento web moc nehodí, ale zase si říkám, když už si Possum dala práci se sepsáním těchto rad, bylo by na škodu je nechat zmizet. Snad někomu přijdou vhod...

HLAVNÍ PRAVIDLA:

* Nebát se a zkoušet.
* Mikrovlnky jsou různé, dnes normálně okolo 1000 Wattů. Tudíž časy udané v receptech, nemusí být ty pravé pro vaši mikrovlnku. Ono také záleží na velikosti a teplotě pokrmu a vnitřní velikosti mikrovlnky. Zhruba se můžeme řídit podle: 50 W je asi 10 sekund, 100 W asi 15 sekund na minutu rozdíl plus či mínus v udaném receptu ku vaší mikrovlnce. V každém případě, nejsme-li si jisti, dáme času méně, přidat můžem vždycky, ubrat ne.
* Má-li pokrm zůstat vlhký, použijeme víko nádoby nebo mikrotenovou fólii.
* Má-li být pokrm suchý, nebo šplíchá, použijeme papírový ubrousek. (Řízek – papír dáme pod i na řízek).
* Tekutiny a jídla s vysokým obsahem vody se vlní déle, než jídla s malou vlhkostí.
* Tekutiny a jídla jako omáčky mícháme během vaření.
* Jídla s vysokým obsahem tuku nebo cukru se vaří rychleji.
* Jídlo do nádoby nebo přímo mikrovlnky rozložíme stejnoměrně.

NÁDOBÍ
* Nejlepší tvar je kulatý. (Sekaná ale vypadá mnohem hezčí jako bochánek).
* Varné sklo je snad nejlepší.
* Nádobí pro mikrovlnky (umělohmotné, silikonové atd). I to nejlepší (či nejdražší) po dlouhodobém používání k vlnění (nemyslím jen ohřívání) může načichnout (kořením, česnekem) a zabarvit se (kečupem, rajčatovou pastou, kari atd.) Také vysoké teploty tuku tomuto nadobí nesvědčí. Výhoda tohoto nádobí – může do mražáku a hned do mikrovlnky.
* Porcelán a kamenina, keramika nebo hliněné nádoby (s glazurou) bez jakéhokoliv obsahu kovu. Hrnky s lepenými oušky nejsou vhodné.
* Na velmi krátkou doubu ohřívání můžeme použít papírové hrnky (ne voskované), lněné plátno (pytlík na housky, chleba), některé umělohmotné nádobí, dřevo (špízy).
* Také můžeme použít thermoplastový pytlík na pečení či vaření (musíme propíchnout, aby mohla unikat pára.)
* Mikropečící fólie je speciálně pro mikrovlnky. Napomáhá opečení jídla.

Zkouška nádobí:
Nejsme-li si jisti, je-li nádoba vhodná (třeba skleněná), dáme do ní hrnek vody a naplno vaříme 1 minutu.
* Je-li nádoba vlažná a voda horká, nádoba je vhodná.
* Je-li nádoba horká a voda jen teplá, nádoba je vhodná na krátkou dobu vlnění.
* Je-li nádoba velmi horká, je nevhodná.

POLÉVKY
* Použijeme větší nádobu, protože polévka může vzkypět.
* Jelikož vlníme, čas je kratší než klasické vaření, vypařování je nižší, tudíž používáme míň vody.
* Pro začátek vlnění zeleninu, maso atd. přikryjeme. Ke konci vlníme odkryté.
* Tekutiny přidáváme raději horké.
* Během vlnění párkrát zamícháme.
POZOR: koření má vlněním výraznějši chuť, sůl raději vynecháme. Dosolit můžeme nakonec.

RYBY
* Vlníme-li celou rybu, kůži na pár místech nařízneme, jinak by explodovala.
* Filety – překryjeme tenčí části (okraje), abychom předešli převaření.
* Ponejvíc vlníme přikryté.
POZOR: vlníme-li dlouho maso, bude tuhé.

DRŮBEŽ
* Vlnit můžeme celého ptáka nebo naporcovaného. (Slabší části dáme ke středu nádoby). Vlníme v thermo pytlíku nebo přikryté nádobě. Ke konci jen přikryté papírovým ubrouskem.
* Chceme-li (kvůli barvě), dáme na konec na pár minut dodělat do trouby.
POZOR: Nedáváme-li do trouby, necháme pár minut (5-10) dojít.

MASO
* Ačkoliv se může vlnit celý kus masa, myslím si, že toto je lepší v troubě/remosce. Jinak, chcete-li to zkusit, je to jako u drůbeže, s přidáním koření podle chuti. Nesolit.
* Guláše a podobné, zase raději v papiňáku a jen dodělat v mikro. Ale záleží na mase, dá se udělat v mikrovlnce velmi dobře.
* Mleté maso, jakékoliv, v jakékoliv úpravě se dělá výborně. U mletého masa na omáčky, mícháme, hlavně ze začátku, aby se neutvořily svařené hrudky.
U sekané, vlníme přikryté. Ke konci přikryté jen papírovým ubrouskem.

ZELENINA
* Při vaření čerstvé zeleniny používáme míň vody než u klasického vařené na plotně.
* Ponejvíc vlníme přikryté.
* V polovině doby vlnění zamícháme nebo obrátíme.
* Vlníme-li celou zeleninu (jako brambory), rozložíme stejnoměrně a po okraji.
POZOR: zeleninu se slupkou musíme párkrát propíchnout nebo naříznout, aby neexplodovala.

RÝŽE A TĚSTOVINY
* Těstoviny musí být celou dobu vlnění pod vodou.
* Rýže je nejlepší vstřebací metodou.
POZOR: používáme větší nádobu, aby nepřekypěla.

OMÁČKY
* Ponejvíc vlníme odkryté.
* Po 1-2 minutách mícháme.
* Vajíčka nebo sýr, ve sladkých cukr, můžeme přidat až po dovlnění.
POZOR: používáme 2x větší nádobu (na 500 ml omáčky 1000 ml nádobu), omáčky rády vzkypí.

DORTY/BUCHTY
* Nepřikrýváme.
* Nádoby na dorty jsou nejlepší kulaté, a ještě lepší s dírou uprostřed.
* Nádobu jenom vymažeme nebo vysprejujeme, vysypávat nemusíme.
*Muffinky (a podobné malé kousky) dáváme po okraji a ne doprostřed.
* Jelikož vlněním nedojde k upečenému zbarvení, nechceme-li buchtu zdobit, přidáme kakao.
POZOR: dort je hotový, když je na povrchu ještě mírně lepkavý. Necháme dojít asi 5 minut.

ZAVAŘENINY
* Používáme méně vody, protože vypařování je menší než u klasického vaření.
* Nepřikrýváme.
* Kůra ovoce zůstane tužší než u normálního vaření. Krájíme menší kousky.
POZOR: vzhledem k obsahu cukru používáme nádobu 2x větší než množství. Z téhož důvodu vlníme velmi opatrně, dojde lehce ke spálení pokrmu nebo ruky.

Dobrou chuť Vám přeje Possum
Nezáleží na výši důchodu, ale na tom, kolikrát ho dostaneme! :D
Uživatelský avatar
Mánek
Vládce vod
Vládce vod
 
Příspěvky: 1258
Registrován: 19 srp 2010, 20:27
Bydliště: Moravský Beroun

Re: Mikrovlnka v kostce

Příspěvekod drobek » 21 pro 2012, 16:53

Děkuji Possum za sepsání, děkuju Mánkovi za zveřejnění. Bývalo to na tvém blogu a je dobře že to neumřelo. CC
Skleróza je nejkrásnější choroba. Nebolí a každý den se člověk dozví něco nového.... (Aurelius Augustinus)
Uživatelský avatar
drobek
Spokojený důchodce
Spokojený důchodce
 
Příspěvky: 1918
Registrován: 17 srp 2010, 14:59
Bydliště: Skalka 1946; 56002 Česká Třebová

Re: Mikrovlnka v kostce

Příspěvekod iva2111 » 24 pro 2012, 08:50

:D zrovna včera jsme v MWT (a dodělávali na pánvi) dělali ořechy v karamelu....máte tu někde recept nebo je ho třeba vložit? ;)

Obrázek

P.S. Ač měly být na Vánoce, padly hned včera.... :oops:
Uživatelský avatar
iva2111
Učedník
 
Příspěvky: 20
Registrován: 31 led 2011, 09:12
Bydliště: Nádherný kraj jižní Moravy.....u Kyjova :-)

Re: Mikrovlnka v kostce

Příspěvekod Brutzel-Svejk » 24 pro 2012, 10:31

Ivo je zalozeno tema Vanoce v Ceske kuchyni, ale muzu zalozit i tema Mikrovlnna trouba jestli o to je a bude zajem.
Kdybych k tomu měl ještě sílu, nedělal bych vůbec nic.
Obrázek
Uživatelský avatar
Brutzel-Svejk
Bakalář
Bakalář
 
Příspěvky: 1096
Registrován: 16 srp 2010, 19:25
Bydliště: Nemecko

Re: Mikrovlnka v kostce

Příspěvekod iva2111 » 03 led 2013, 09:35

Recept mám na stánkách, klidně ho odtamtud vem sem.
http://www.primapekarna.estranky.cz/clanky/.......-a-jeste-neco-navic/orechy-v-karamelu.html
Dělala jsem je před Vánocemi, znovu pak na Vánoce i po Vánocích (pro návštěvu) :lol: takže si nemyslím, že by to byl recept pouze přímo vánoční - spíš je opravdu vhodný jako mls pro návštěvu nebo (zabalené v celofánu) jako dárek - třeba místo klasické bonboniéry HP
Uživatelský avatar
iva2111
Učedník
 
Příspěvky: 20
Registrován: 31 led 2011, 09:12
Bydliště: Nádherný kraj jižní Moravy.....u Kyjova :-)


Zpět na Rady do kuchyně

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron

x