Filetování plochých ryb

Vaše zkušenosti z kuchyně, můžete zde předat začátečníkům, ale i pokročilým.

Filetování plochých ryb

Příspěvekod Mánek » 10 pro 2012, 11:34

Kuchyňské zpracování plochých ryb, mezi které patří platýs, kambala, mořský jazyk a další, vypadá sice na první pohled složitě a pracně, ovšem je jednodušší, než sfiletování například kapra. Jediné co budeme potřebovat je delší, úzký, pružný a ostrý nůž.

Nejprve lehce po obvodu celé ryby nakrojíme kůži.

Obrázek

U ocasní ploutve oddělíme kousek kůže od masa, uchopíme dvěma prsty (je lépe použít utěrku,nebo kombinačky) a stejnoměrným tahem stahujeme kůži směrem k hlavě. Druhou rukou si přidržujeme rybu za ocas.

Obrázek

Po stažení kůže z jedné strany se dostaneme k čistému masu, které je třeba oddělit – sfiletovat – od kostry.

Obrázek

Nyní můžeme použít dva způsoby k vykrojení filátek. Buď prořízneme maso kolem páteře a odkrajujeme je směrem ven, nebo filetovací nůž položíme na plocho na okraj hřbetní či břišní ploutve a po kostech maso seřízneme směrem k páteři.

Obrázek

Vykrojíme filátko i z druhé poloviny ryby, otočíme ji a postup zopakujeme i na druhé straně.Obkrojíme kůži,

Obrázek

stáhneme ji,

Obrázek

a vykrojíme maso. Tím dostaneme z každé ryby čtyři filátka bez kostí.

Obrázek

Kůži, hlavu a kostru použijeme na přípravu vývaru, který scedíme a vyvařené zbytky ryby vyhodíme.
HP
Nezáleží na výši důchodu, ale na tom, kolikrát ho dostaneme! :D
Uživatelský avatar
Mánek
Vládce vod
Vládce vod
 
Příspěvky: 1258
Registrován: 19 srp 2010, 20:27
Bydliště: Moravský Beroun

Re: Filetování plochých ryb

Příspěvekod parles » 11 pro 2012, 14:48

Pěkně udělaný návod na filetování a parádní fotky! Kdo musí stahovat a filetovat, tak musí, ale kdo nemusí, tak to nedělejte! Když se ryba usmaží po mlynářsku, tak ta kůžička je lahůdková a voní mořem, ploutvičky, jako oříšky. Zvláště platýs.
To nejlepší teprve přijde!
Uživatelský avatar
parles
Grillmeister
 
Příspěvky: 202
Registrován: 05 lis 2010, 08:21
Bydliště: Děčín

Re: Filetování plochých ryb

Příspěvekod Mánek » 11 pro 2012, 18:34

Já osobně ryby nestahuji, ale vím, že spousta lidí kůži nemusí. Je ještě jedna varianta, že se jen stáhne kůže a ryba se dále upravuje i s kostmi vcelku.

No ale jednou jsem si chtěl zkusit stáhnout a sfiletovat placatou rybu na vlastní nůž, abych někdy nebyl zaskočený. ;)
Nezáleží na výši důchodu, ale na tom, kolikrát ho dostaneme! :D
Uživatelský avatar
Mánek
Vládce vod
Vládce vod
 
Příspěvky: 1258
Registrován: 19 srp 2010, 20:27
Bydliště: Moravský Beroun

Re: Filetování plochých ryb

Příspěvekod parles » 11 pro 2012, 21:44

Mánku, já jsem rád, že jsi to vyzkoušel, popsal a nafotil! Kdyby mně někdy ta nutnost potkala, tak zalistuju a udělám to podle tebe. :D
To nejlepší teprve přijde!
Uživatelský avatar
parles
Grillmeister
 
Příspěvky: 202
Registrován: 05 lis 2010, 08:21
Bydliště: Děčín


Zpět na Rady do kuchyně

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

cron

x