Aspik - příprava a vyčištění

Vaše zkušenosti z kuchyně, můžete zde předat začátečníkům, ale i pokročilým.

Aspik - příprava a vyčištění

Příspěvekod Mánek » 11 pro 2012, 08:20

Kdo by nechtěl, aby jeho výtvor nevypadal tak úžasně, aby byl od profesionálně vyrobeného k nerozeznání. Aspiky jsou nepostradatelné ve studené kuchyni, ale mnoho domácích kuchařinek a kuchařů má problémy s tím, jak z kalného nebo dokonce tmavého a "špinavého" vývaru získat onen nádherně průsvitný příkrov, kterým se pyšní aspiky profesionálů. Není to nic složitého a s trochou obětovaného času navíc můžete získat pověst skvělého kuchaře.

Ingredience:
4 vepřové nožičky,
1000 ml vody,
2 bílky

Příprava:
Očištěné vepřové nožičky vložíme do studené vody a mírným varem vaříme, dokud maso neodpadává samovolně od kostí. Nožičky z vývaru vyjmeme, sebereme tuk usazený na povrchu a vývar udržujeme v mírném varu.

Obrázek

Ze dvou bílků ušleháme tuhý sníh...

Obrázek

a po trochách do něj postupně zašleháme vařící vývar.

Obrázek

Přelijeme zpět do vypláchnutého hrnce a dáme na 15 minut povařit mírným varem.

Obrázek

Cedník vložíme do čisté nádoby a vyložíme jej plátýnkem.

Obrázek

Převařený vývar s bílky přecedíme přes plátýnko...

Obrázek

a získáme tak nádherně čistý a průzračný vývar, který po vychladnutí zrosolovatí.

Obrázek

Pokud jej budeme na přípravu používat ihned, můžeme jej mírně ochutit solí a okyselit citronovou šťávou nebo octem. V případě přípravy na pozdější potřebu jej horký nalijeme do zavařovací sklenice, zavíčkujeme a po vychlazení uchováme v lednici.

Tento postup se dá použít na vyčištění jakéhokoliv zakaleného masového vývaru, tedy i rybího. Pokud bychom však právě z něj chtěli dělat aspik, musíme do pročištěného vývaru přidat trochu potravinářské želatiny nebo agaru, aby dobře ztuhnul.
HP
Nezáleží na výši důchodu, ale na tom, kolikrát ho dostaneme! :D
Uživatelský avatar
Mánek
Vládce vod
Vládce vod
 
Příspěvky: 1226
Registrován: 19 srp 2010, 20:27
Bydliště: Moravský Beroun

Zpět na Rady do kuchyně

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 návštevníků

cron

x