Pivní likér – porterówka

Pivní likér – porterówka

Příspěvekod gmp » 29 říj 2011, 06:34

Składniki
0,5 l piva typu poter (doporučuji Náchodský pivovar),
0,75 l čistého lihu 96%,
0,25 l wódki 40%,
0,500 kg cukru,
4 PL medu
30 ml kořenícího koncentrátu.

Kořenící koncentrát:
0,2 l čistého lihu
2 vanilkové lusky
0,4 kg rozinek – lépe tmavé
1 kousek skořice (1 - 2 cm),
5 hřebíčků
1/4 muškátového oříšku

Skořici, hřebíčky a muškátový oříšek utlučeme v moždíři – pokaváde máme. Já to dávám do tříštivého mlýnku na kafe (ETA jestli si na to pamatujete). Rozinky operu a s vanilkou posekám na drobné kousky. Vložím do uzavíratelné nádoby, nejlépe zavařovací sklínka twistovka, a zaliji lihem. Uložím do temna a tepla minimálně na dva týdny, občas protřepu. Po minimálně dvou - lépe čtyřech - týdnech přecedím přes gázu, nebo pokud se mi podaří ukořistit plínku (čistou), tak přes ni. Ukládám na přísně střežené místo. Chráním před zneužitím jako aromat do různých těst a podobných nepřístojností.

Do většího – nejlépe nerez – hrnce vliji ½ láhve porteru, Zahřeji téměř k varu (cca 80°), přidám cukr, stále míchám a hlídám prchající pěnu. Několik minut povařím, posbírám šumoviny z pěny. Stáhnu z plotny, přiliji zbývající pivo, přidám koncentrát, a za stálého míchání, jak se tekutina ochlazuje, vliji líh a wodku, nakonec med. Přeliji do lahví, pečlivě uzavřu, uložím do temna a chladna. Snažím se na to zapomenout minimálně na dva týdny.
Koncentrát má velkou sílu (aroma). Stačí dát polovinu dávky, ale kdo chce chuť opravdu výraznou…
Uživatelský avatar
gmp
Kuchař
 
Příspěvky: 67
Registrován: 10 lis 2010, 21:26

Zpět na Zlomaxova rubrika o chlastu

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron

x