Krupnik staropolski

Krupnik staropolski

Příspěvekod gmp » 26 pro 2012, 04:20

2 dl medu
1 dl vody
1 vanilkový lusk přeťatý podél
¼ KL muškátového ořechu
1 KL skořice
½ KL hřebíčku
1 KL citronové kůry – strouhané
1 KL pomerančové kůry – strouhané
1 plátek zázvoru – dávám velice tenký
5 dl vodky
Do kastrolku sleji med a vodu, dám na plotnu a pomalu přivedu k varu, seberu šum z vrchu a stáhnu z plotny. Přidám koření a znovu pomalu přivedu k varu. Stáhnu z plotny a nechám cca 20 minut stát pod pokličkou. Přecedím. Čistý výluh dám opětovně na plotnu přivedu k varu, stáhnu ke kraji plotny a opatrně přileju wodku. Opatrnosti není nikdy dost špiritus a oheň!!! Podávám okamžitě a střelhbitě umrzlým jedincům.
Uživatelský avatar
gmp
Kuchař
 
Příspěvky: 67
Registrován: 10 lis 2010, 21:26

Re: Krupnik staropolski

Příspěvekod Mirďa » 26 pro 2012, 21:09

Co by se stalo kdyby se wodka nahradila například slivovicí? :lol: :AF
Asi by to bylo taky k lahodnému pití.

My doma za zimních večerů a třeskutých mrazů děláme vařonku.

cca 1/2 kg cukru
cca 1 litr vody
cca 2-3 deci slivovice (jabkovice, hruškovice či podobný destilát)
dle chuti skořice a hřebíček

Vše je v cca protože to jsem nikdy přesně neodměřoval, vše tak nějak za ty roky intuitivně.

Cukr nasypeme do kastrůlku a necháme na plotně zkaramelizovat, přilejeme vodu, která nám z karamelu udělá tvrdou krustu, tu ve vodě rozpustíme a vše přivedeme k varu. Po rozpuštění přidáme skořici a hřebíček, dle chuti (dávám zhruba jak na svařené víno). Jakmile se vaří a vůně koření je cítit, stáhnu s plotny a přileji dle chutí a toho co tělo snese 2-3 deci slivovice. Možná i více, to je o chuti a zvyku, tudíž přiměřeně. Zkonzumuji tak dvě-tři deci a je horko jako na Kanárech :lol:

S kamarády a manželkama to máme již pár let jako štedrovečerní tradici, kdy každý rok se sejdeme u někoho jiného v 11 hodin dopoledne a dáme pár šálků vařonky. Cesta domů je vždy veselá, ale samozřejmě na boží hod děláme vařonku poněkud slabší. Kdo by taky u večeře o sobě nechtěl vědět, že? :lol: :AF
Uživatelský avatar
Mirďa
Ze světa grilu
Ze světa grilu
 
Příspěvky: 277
Registrován: 01 čer 2012, 20:15
Bydliště: Trnávka, okr Nový Jičín


Zpět na Zlomaxova rubrika o chlastu

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron

x