Ananasovo-zázvorový punč - Piña Gengibre

Ananasovo-zázvorový punč - Piña Gengibre

Příspěvekod Manana » 21 lis 2010, 23:13

Recept je zase z mé stránky, ale nedá mi to, abych ho sem kvůli Zlýmu Maxovi nepřidal. Čte se to piňa chenchivre.

Počet porcí 16

Suroviny:

2 velké ananasy,
6 hrnků vařící vody,
5 hrnky studené vody,
250 g čerstvého zázvoru,
½ hrnku lesního medu,
6 cm ruličky mexické skořice canely,
2 ks hřebíčku,
¼ lžičky čerstvě mletého černého pepře,
8 snítek čerstvé máty,
800 ml dobrého bílého rumu,

Postup:

Ananasům seřízněte vršky a spodky a oloupejte je. Vršky a spodky zahoďte, oloupanou kůru dejte do větší nádoby s 6 hrnky vařící vody a dejte do ledničky vychladit na 6 hodin.

Oloupaný ananas nakrájejte na kousky, rozmixujte dohladka a šťávu přeceďte do velké, asi pětilitrové nádoby. Dřeň z cedníku přidejte do nádoby s kůrou v lednici.

Vychlazenou kůrou s dření přeceďte do ananasové šťávy a zbytek vyhoďte.

Zázvor oloupejte, nakrájejte na malé kousky a rozmixujte se 3 hrnky studené vody. Rozmixovanou směs dejte do kastrolku, chvíli povařte na středním plameni a nechte vychladnout. Vychladlé přeceďte do nádoby s ananasovou šťávou.

Do kastrolku s 2 hrnky vody dejte mírně vařit canelu, hřebíček a černý pepř asi 10 minut, stáhněte z ohně, přidejte med a dobře rozmíchejte. Po rozpuštění medu přeceďtě do ananasovo-zázvorové šťávy. Můžete přidat vodu, pokud je třeba, měli byste mít celkem asi 4 l šťávy.

Pokud nemáte mexickou skořici canelu a chcete přidat obyčejnou skořici cinnamon, doporučuji s ní přidat i další dva hřebíčky, dvě drcená zrnka nového koření, dvě až tři drcená zrnka kardamomu, tři drcené kuličky koriandru a trochu strouhaného muškátového oříšku.

Podávat můžete dobře vychlazené, nebo v zimě horké jako nealkoholický punč. Nápoj si můžete zesílit bílým rumem Aguardiente nebo Bacardi, nebo guatemalským hnědým Malteco, třiadvacetiletého Zacapa Centenario by byla škoda. Do každé sklenice vložte část mátové snítky pro chuť i pro ozdobu.

Recept z Guatemaly.
Siempre remitir a mañana lo que puedes hacer hoy.
Uživatelský avatar
Manana
Kuchař
 
Příspěvky: 60
Registrován: 05 lis 2010, 08:56
Bydliště: Šumava

Re: Ananasovo-zázvorový punč - Piña Gengibre

Příspěvekod zlomax » 27 lis 2010, 17:03

Díky za recept do mého království a jen tak dál a houšť.
Uživatelský avatar
zlomax
Kuchař
 
Příspěvky: 70
Registrován: 05 lis 2010, 10:00
Bydliště: Chrastava, Mostní ul, Turecko


Zpět na Zlomaxova rubrika o chlastu

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

x