Quesadilla

Povídání příliš dlouhá jako recept a příliš krátká na samostatnou knihu.

Quesadilla

Příspěvekod drobek » 11 pro 2014, 16:39

v překladu vlastně znamená "malá věc se sýrem". Quesadillas jsou otoustované tortilly, a mezi nimi sýr (španělsky queso). Je jich moc druhů, a nenajdou se snad dva kuchaři, kteří by se shodli na tom, jak se mají připravovat; dělá je každý jinak, a je to vždycky dobré. Na grilu či barbecue, doma nebo venku nad otevřeným plamenem, na lehce naolejované pánvi, v mikrovlnce; v Mexiku se dokonce prodávají speciální přístroje, v podstatě kontaktní grily (ovšem větší), na které se torilla vejde. Posledním dvěma se říká "sinchronizado", protože se dělá vše najednou, bez obracení. Já jsem v tomto případě proti používání mikrovlnky, protože správná quesadilla, aspoň podle mne, má být lehce a místy do zlatohněda osmahnutá a příjemně křupavá. To v mikrovlnce nejde, doma jí děláme v kontaktním grilu, tortillu přeloženou napůl.

Tak, a teď ten zcela základní recept, sýrová quesadilla:
Rozehřejte litinovou, nebo prostě pánev na smažení na střední teplotu, lehce naolejujte, nebo stříkněte sprejem, (olejovým, proboha, ne lakem na vlasy). Na pánev dejte tortillu, po 10 vteřinách otočte a znovu a znovu, až se na ní začnou dělat puchýřky. Pak na ni nasypte strouhaný sýr a na něj pak cokoli co zrovna chcete či doma máte, nebo taky ne a pak to bude prostě základní sýrová quesadilla, která se dává jako předkrm.
Na to přijde druhá tortilla, snižte teplotu na minimum, přikryjte poklicí. Zhruba po jedné minutě by měl být sýr roztavený, koukněte se. Pokud není, znova přikryjte. Až se sýr rozpustí, lopatkou obraťte. Spodní tortilla by měla být zlehka zahnědlá, pokud není, znovu zvyšte teplotu.

Steaková quesadilla:
Rozehřejte pánev s troškou oleje, přidejte steak, no, jakékoli hovězí, i z břicha to je skirt nebo flank steak, (tady se tomu říká hrudí, ale bez kosti prosím) vlákno masa jde po délce. Jednou otočte, maso má být svrchu hnědé, uvnitř středně syrové. Ono se to dodělá během další přípravy...
Přendejte steak na prkýnko, přikryjte alobalem a nechte 5 minut odpočinout před krájením, aby nevytekla šťáva. Pak nakrájejte na 5 mm silné plátky, a pokud chcete, tak ještě na nudličky. Obé se připouští, quesadilla carne asada má maso přímo nadrobno nasekané.
Houby a papriky:
Na naolejované pánvi poduste houby a papriky do měkka, můžete s cibulí na proužky, jalapeňo papriky, rajčata na drobno, prostě cokoli. No, skoro. 
Kuřecí quesadilla:
Syrové kuřecí maso bez kůže nakrájejte na drobno, ochuťte fajita, taco kořením, římským kmínem (ale opatrně!), oreganem, prostě co vás napadne. Opečte maso na pánvi - až není uvnitř růžové.
Právě tak můžete použít zbytků uvařeného nebo upečeného kuřete, pak už ho ovšem můžete použít rovnou.
Krevetová quesadilla:
Prajednoduché, protože krevety jak se prodávají, růžové, už jsou uvařené. Tak je tam prostě jen dejte. Opravdu se vaší fantazii meze nekladou, cokoli co je dobré tam patří, včetně měkkého kozího sýra. Další postup je pak stejný jako u prosté sýrové quesadilly. Když je to hotové, položte na prkýnko a nakrájejte na dílky jako dort.

Servírujte s ledovým salátem na jemné nudličky nakrájeným, pokropeným jablečným octem a solí, rajčata na kostičky, některou salsou, quacamole, jemně pokrájenou bílou cibuli, čerstvým posekaným koriandrem, ( wydra dá petrželku) a zakysanou smetanou.
Skleróza je nejkrásnější choroba. Nebolí a každý den se člověk dozví něco nového.... (Aurelius Augustinus)
Uživatelský avatar
drobek
Spokojený důchodce
Spokojený důchodce
 
Příspěvky: 1918
Registrován: 17 srp 2010, 14:59
Bydliště: Skalka 1946; 56002 Česká Třebová

Zpět na Poučné a veselé povídání o vaření

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Google [Bot] a 1 návštěvník

cron

x