Čas pro skrei

Povídání příliš dlouhá jako recept a příliš krátká na samostatnou knihu.

Čas pro skrei

Příspěvekod Mánek » 08 bře 2011, 11:11

Dostal jsem dopis od Buntera se dvěma recepty. I když se jedná o rybí recepty, myslím, že je to spíše článek patřící do této rubriky, a proto jej uvádím zde. Vysvětlivky výrazů jsou pod recepty.

Norský zázrak

Stává se to jednou do roka. Z obrovských, na živiny bohatých oblastí v Barentsově moři, připlouvají miliony skrei na místa u Lofot, kde se vytírají. Plny síly, energie a načerpaných živin plují skrei vstříc svému poslání, ale zároveň vplouvají do tenat, která jim chystají tisíce čekajících a děkujících rybářů.
Této pohádky se lidstvo zúčastňuje více než tisíc let. Společenství přicházejí a odcházejí, radují se, nebo jsou pohroužena v zármutek, generace následují generace. Ale to nejdůležitější a nejpodstatnější je to, že miliony lidí si berou z moře to nejlepší, ten kousek daně, která jim patří. Na mølje, na sušení a na solení. Receptů je mnoho a bude jich čím dál víc.

Nyní máte možnost zúčastnit se té letošní norské skrei pohádky. Na pultech rybáren najdete krásné, čerstvé, letošní skrei. Pozvi přátele či rodinu, nebo si to užij úplně sám. Jak se rozhodneš, je na tobě. Tady jsou dva recepty.

Skrei s voňavými houbami, chorizem a bramborovou kaší

Suroviny:
750 g hřbetních filetů ze skrei,
1/2 citronu,
2 lžičky soli,
8 plátků choriza

Bramborová kaše:
500 g brambor,
75 g nesoleného másla,
50 ml smetany,
muškátový oříšek,
kousek citronu,
pepř,
sůl

Houby:
200 g aromatických hub,
2 cibule,
50 g másla,
200 ml červeného vína,
kousek citronu,
2 lžičky tymiánu,
2 lžičky hnědého cukru,
pepř,
sůl

Příprava:
Filety nakrájíme na 4 stejné díly. Vložíme je do zapékací misky, zakapeme citronem, osolíme a na každý kousek filetu položíme 2 plátky choriza. Nádobu přikryjeme a necháme několik hodin stát. Poté předehřejeme troubu na 200°C a pečeme skrei asi 8 minut, to podle velikosti. Uvaříme brambory a uděláme bramborovou kaši. Přidáme do nich máslo, smetanu, ochutíme muškátovým oříškem, citronovou šťávou a pepřem. Nakrájené houby a cibuli orestujeme na másle, zalijeme červeným vínem, přidáme citronovou šťávu, tymián a hnědý cukr. Necháme vydusit na hustou šťávu a dochutíme solí a pepřem.

Skrei s mrkvovou kaší

Suroviny:
800 g skrei,
2000 ml vody,
100 ml soli,
150 g anglické slaniny,
500 g mrkve,
3 lžíce másla,
4 lžíce hladké mouky,
400 ml mléka,
sůl,
pepř,
muškátový oříšek,
sekaná petrželka

Příprava:
Skrei nakrájíme třeba na podkovy a nasolíme je. Mrkev oškrábeme, uvaříme doměkka a scedíme. Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, přidáme mrkev, smetanu a rozmačkáme na hladkou kaši, kterou dochutíme solí a pepřem. Dáme vařit vodu. Když voda vře, vložíme do ní nakrájené skrei, ale jen tolik porcí, kolik se jich okamžitě sní. Hrnec přiklopíme, necháme přejít varem a odtáhneme z tepla. Skrei necháme táhnout podle velikosti 5-8 minut. Nakrájenou a do křupava opečenou slaninou pokrm přelijeme a posypeme petrželkou. Nezapomeňte nahřát talíře!!!

Vysvětlení výrazů:
Skrei je norský výraz pro tresky, táhnoucí na Lofoty ke tření.
Mølje je silná a tučná polévka z tresčích jater. Připravuje se tak, že se do talíře naláme flatbrø, což je slabý, téměř průhledný plátkový "chléb", něco jako "knädkebrott", a ten se v talíři zalije vývarem. V severním Norsku se to praktikovalo (a snad ještě někde praktikuje) jako tradice. V západním Norsku se nalámaný chléb zaléval velmi tučným skopovým vývarem z kostí a tučných odřezků.

Jsou to staré dobové poznatky. Dříve bylo málo tuku a tak se do těla doplňoval tímto způsobem. Možná, že nějaký sedlák si to doma ještě dá. Novější recepty zahrnují již i cizozemské suroviny, jako chorizo, atd., o čemž neměl norský sedlák nebo rybář ani páru. Vcelku jsou všechny norské recepty velmi jednoduché. Solí se a pepří, a případně používá ještě to, co dala zahrádka nebo pole. Norsko, než se našla nafta, bylo jedna z nejchudších zemí světa.
Nezáleží na výši důchodu, ale na tom, kolikrát ho dostaneme! :D
Uživatelský avatar
Mánek
Vládce vod
Vládce vod
 
Příspěvky: 1258
Registrován: 19 srp 2010, 20:27
Bydliště: Moravský Beroun

Re: Čas pro skrei

Příspěvekod jaga » 09 bře 2011, 08:26

Mánku recept je pěkný, akorát u té bramborové kaše...není u smetany o jednu nulu víc?
Uživatelský avatar
jaga
Grillman
 
Příspěvky: 115
Registrován: 05 lis 2010, 17:55
Bydliště: Olomouc

Re: Čas pro skrei

Příspěvekod Mánek » 09 bře 2011, 09:13

Jaguš, pravdu díš... Chybka se vloudila, ale už je opravená! ;)
Nezáleží na výši důchodu, ale na tom, kolikrát ho dostaneme! :D
Uživatelský avatar
Mánek
Vládce vod
Vládce vod
 
Příspěvky: 1258
Registrován: 19 srp 2010, 20:27
Bydliště: Moravský Beroun

Re: Čas pro skrei

Příspěvekod iva » 12 bře 2011, 17:58

Vloni v květnu jsem na Lofotech byla http://foto.zikmund.org/lofoty2010/, viděli jsme sušáky plné tresek a nevím proč, ale hrozně mi to připomínalo chmelnice :D
Lofoty_032b.jpg
Přílohy
P5230209b.jpg
P5220070b.jpg
Uživatelský avatar
iva
Grillman
 
Příspěvky: 137
Registrován: 05 lis 2010, 10:06
Bydliště: Oleška - Středočeský kraj


Zpět na Poučné a veselé povídání o vaření

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron

x