Tolstolobik podle Mánka

Povídání příliš dlouhá jako recept a příliš krátká na samostatnou knihu.

Tolstolobik podle Mánka

Příspěvekod parles » 22 lis 2012, 15:19

Posledního říjnového dne jsem s přáteli vyrazil na výlov rybníku Chmelař v Úštěku. Já jsem si myslel hlavně na líny a na porci čerstvě uzeného kapra z udírny na hrázi. Obého se mi dostalo, líni byli nádherní, jeden jako druhý 0,5 kg a teplý uzený kapřík byl výborný! Když jsem čekal ve frontě u kádí, tak jsem zjistil, že je k mání i tolstolobik. A vzpomenul jsem si, že jsem při hledání nějakého rybího receptu náhodně v Mánkově rybím restaurantu narazil na úpravu téhle ryby před pečením, kterážto spočívala v odříznutí a zahození břicha. Tolstolobici se v kádi nudili, nikdo je nekupoval, každý chtěl kapra, nebo amura, až já jsem mezi ně vnesl trochu vzruchu. Přál jsem si nějakého menšího, tak s nimi pan rybář trochu zakvrdlal a vylovil dorostence, který měl necelá 3 kila. Na první pokusy s touto rybou až dost, říkal jsem si.
Doma jsem se do rybky hned pustil. První příjemné zjištění bylo, že se dobře a snadno dají oškrábat šupiny a ani neodletují. Potom jsem rybu vykuchal a odříznul po každé straně pruh břicha a nařezal podkovy, neboť jsem hodlal experimentovat s různými úpravami.
A teď už budu jen stručně chválit:
tolstolobik osolený, potřený česnekem a obalený v trojobalu - vynikající, skoro bych řekl, že lepší, než kapr.
- " - pečený v troubě na mřížce, potíraný máslem s koprem - vynikající!
- " - grilovaný v troubě s máslem a kmínem - vynikající!
Tolstolobik nastudeno v jakékoliv uvedené úpravě opět výborný.
A nakonec ještě jedno zjištění : když jsem tak měl už rozpálenou troubu, tak jsem na mřížku položil i ty dva pruhy břicha, že to jako zkusím vyškvařit. Naštěstí už tam nebyly ty dobré podkovy! Ty jsem v klidu dojedl a po chvíli se začal z trouby linout příšerný smrad. Takže už vím, proč tuhle rybu lidi moc nemusí, když neznají radu Vládce vod!!! Musel jsem několikrát vyvětrat celý byt a vymýt troubu a hned vyběhnout s odpadky.

Takže, Mánku, děkuju, už vím, jak na tolstolobika! HP
To nejlepší teprve přijde!
Uživatelský avatar
parles
Grillmeister
 
Příspěvky: 195
Registrován: 05 lis 2010, 08:21
Bydliště: Děčín

Re: Tolstolobik podle Mánka

Příspěvekod Mánek » 22 lis 2012, 16:14

Parlesi, díky! :)

Tolstolobik je dobrá ryba, jenom právě ten "smrad", který rybu znehodnocuje, ji deklasuje na něco podřadného.

Zase na druhé straně, pokud na to lidé přijdou, tak nám tolstolobik silně podraží, a bude po srandě... :D
Nezáleží na výši důchodu, ale na tom, kolikrát ho dostaneme! :D
Uživatelský avatar
Mánek
Vládce vod
Vládce vod
 
Příspěvky: 1226
Registrován: 19 srp 2010, 20:27
Bydliště: Moravský Beroun


Zpět na Poučné a veselé povídání o vaření

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 8 návštevníků

cron

x