Stránka 1 z 2

Článek ze starého Labužníka

PříspěvekNapsal: 22 črc 2013, 08:32
od drobek
je to od Buntera, i když není od něj.

Neplivej, nebzdi a nepomlouvej
Čechové povždy bývali národ poživačný, ba obžerný. Marně kněží kázali o střídmosti a felčaři varovali před přejídáním.

Z roku 1593 se zachoval „stížný list" o případu rožmberských úředníků z Českého Krumlova, jimž „na večeři 8 krmí" bylo málo. Dotyční vyhrožovali kuchaři ztlučením za to, že jim předložil „pouze" toto menu: „Polívka, hovězí maso, kuřata pečená, kaldoun husí, skořený ryby, štičky, kaše a pečitý hovězí!"

I před více než půl tisíciletím však naši předkové pociťovali potřebu stolovat hezky a slušně. Květinová aranžmá se tehdy ještě nenosila, ale už z 15. století máme zachovanou veršovanou mravoučnou báseň o slušném chování při jídle!


Nos netři, nůž neoblizuj

Čtenář se v ní například dozvídá: „Na stuol klad' jen taléře čisté, nože mastného neoblizuj. Ubrus ovšem máš čistě mieti, zvlášť nosa jím netřieti. Suol máš nožcem bráti a nemáš mnoho plivati."

Už tenkrát byl rozdíl mezi stravováním urozenců a „sprostných" lidí hlavně ve formě. Šlechtici si nechali pozlacovat pečeně, které zapíjeli perlami rozpuštěnými ve víně. Podobné pečeně si ovšem na prostých stolech a bez zlata dopřávali i bohatší sedláci; ani dobré víno na jejich stole nechybělo. Nebyla výjimka, že se při návštěvách navzájem častovali šesti a více chody (stejně obžerní faráři jim to v kázáních s oblibou vytýkali)!

U sedláků však tolik neplatilo, že každý stolovník má mít „nuož, lžíci a suol" a před jídlem si má ruce umýt v medenici. Jedlo se jednoduše rukama a žádná z tělesných funkcí souvisejících s jídlem nebyla potlačována.


Co ti nechutná, neplivej na stůl

Na šlechtických dvorech se naopak jedlo podle hodovních „scénářů": jídla po sobě následovala v promyšleném pořádku, a když skončil jeden chod, zbytky se hned odnášely ke stolu služebníků. Hodovníci bývali vzděláni v umění stolování.

Za tím účelem se hojně četly poučné spisky (například ten od Jiřího Strejce, který pod názvem Mravové vyšel v roce 1600 v Praze; čtenáři se v něm mimo jiné dozvěděli, že si mají před jídlem umýt ruce a „spraviti tejnu potřebu, at potom nehýbe tebu").

Další knížky radí třeba:

„Neplivej na stůl ani pod něj, a když už plivneš, slušně slinu rozmázni."

„Neštárej se nožem v zubech."

„Co ti nechutnalo, nevyndávej z úst a neklad' rozžvýkané na stůl."

„Sůl nabírej na špičku nože, ne rukou."

„Nesahej do mísy celou hrstí, nýbrž jen třemi prsty."

„Nebzdi u stolu, neříhej a nesmrkej."

„Nenatahuj se po konvi vína, počkej, až ti nalijí."

„Nemluv zblízka na spolustolovníky, když ti páchne z úst."

„Nevybírej sobě blechy a vši, když se jiní dívají."

„Nepomlouvej ostatní hodovníky u stolu."

„Neříkej při kvasu, že jídlo neb pití nebyly hodné."


Platí pořád

Moudrost některých dávných rad poněkud vyčpěla-blechy si dnes na hostině nevybíráme. Většina z pouček starých staletí však dodneška platí.

Vzpomeňte si na ně, až budete příště na rodinné oslavě či u švédského stolu na dovolené v cizině...

Autor: IVO BARTÍK
Zdroj: Týdeník Květy

Re: Článek ze starého Labužníka

PříspěvekNapsal: 22 črc 2013, 10:45
od j3david
aaa aaa No to je skvělé ... konečně vím jak na to.

Re: Článek ze starého Labužníka

PříspěvekNapsal: 22 črc 2013, 11:37
od Mirďa
Taky jsem si říkal po přečtení článku, že se mám ještě co učit... :lol: :lol: :lol:

Re: Článek ze starého Labužníka

PříspěvekNapsal: 22 črc 2013, 13:04
od parles
Pevně věřím a taky doufám, že k vytažení těchto pravidel stolování nedošlo v přímé souvislosti s právě proběhlým srazem ... ???

Re: Článek ze starého Labužníka

PříspěvekNapsal: 22 črc 2013, 13:10
od drobek
Ne nedošlo

14168-dsc05416_599201.jpg
14168-dsc05416_599201.jpg (57.37 KiB) Zobrazeno 8323 krát