Soffrito, znáte to? A ropa vieja - staré šaty.

Povídání příliš dlouhá jako recept a příliš krátká na samostatnou knihu.

Soffrito, znáte to? A ropa vieja - staré šaty.

Příspěvekod drobek » 09 lis 2010, 22:12

Zcela nedávno jsem narazil na jeden zajímavý recept: jedna ze základních součástí italské kuchyně, soffritto, se, jak jsem se k mému překvapení dozvěděl z wikipedie, používá snad na celém světě, jen v české kuchyni ne. V Itálii je to první krok při vaření rizota, omáček na špagety a ragú, polévek a vlastně skoro všude, kam patří zelenina. Tady v Americku je k dostání v obchodech s orientálním zbožím, to znamená čínského, vietnamského i indického, a i v obchodech se zbožím mexickým.
Bohužel, italské a řecké obchody tu nemáme, Jižní Ameriku také ne. Ale znají to i tam a používají.
Přesné ingredience se liší podle země, kraje, ale základ je, jak jsem vypátrall stejný. Základní jihoitalský recept je z olivového oleje, cibule, česneku. V severní Itálii je to hlavně cibule, řapíkatý celer a karotka, tomu všemu říkají také trinity, podle Boží trojice. Ve Francii se tomu říká nesmírně vznešeně Mirepoix. Na Kubě je základní ingredience cibule, česnek, rajčata a papriky pálivé zcela podle vás.
Následující recept je verze používaná na Kubě.
Soffritto
2 lžíce olivového oleje,
3 hrnky pokrájené cibule,
3 hrnky různobarevných paprik,
1 jalapeňo paprička (nebo ne),
5 stroužků česneku,
1/2 hrnku zeleného koriandru (skvěle nahradí petrželka),
1 lžíce rajského protlaku,
sůl a pepř,
šťáva z 1 limetky.
Vše vražte do mixeru a učiniňte z toho pastu. Protože je toho hodně, a protože použití je opravdu všestranné, uděláme to, co dělají jiní, udělejte v tvořiči ledu kostičky, dejte zmrznout a v mrazáku v pytlíku skladujte. Ale ten mrazák není zas tak kriticky nutný, v obchodech s orientálními potravinami to vídám v kelímcích v normální lednici.

Tak, a teď jeden recept na ukázku, tenhle je z Kuby, z dob zavilého imperialismu, kdy tam ještě měli masa dost, ale halt zas neměli Castrův socialismus.

Ropa Vieja (staré šaty)
Suroviny:
1-1,25 kg hovězí roštěné,
sušená cibule v prášku,
řepkový olej,
1/2 hrnku soffritto,
0,5 l rajské šťávy z plechovky,
2 bobkové listy,
4 řapíky celeru i s listy drobně pokrájené,
3 mrkve drobně pokrájené,
1 hrnek čerstvého či mraženého hrášku,
3 lžíce hrubě posekaných oliv,
1/4 lžičky římského kmínu.

A teď co s tím:
Řízky z hovězího naklepte asi na 1 cm tloušťku, osolte, opepřete a ocibulte z obou stran, a pak opečte na pánvi do hněda, asi 10 minut. Vmíchejte Sofrito, sůl, rajskou šťávu, a bobkový list, olivy, římský kmín, sůl. Přiklopte a pečte v troubě 175°C pod poklicí do měkka, asi 2 1/2 hodiny.
Potom nechte vychladnout, aby to nepálilo a rukama či dvěma vidličkami rozcupujte na drobno.
Uveďte znovu do varu, přidejte mrkev a celer, poduste do měkka, přidejte hrášek a prohřejte.
Podávejte ve věnečku rýže, nejlépe druhý den.
Přílohy
ropa1.jpg
ropa1.jpg (21.53 KiB) Zobrazeno 2228 krát
Skleróza je nejkrásnější choroba. Nebolí a každý den se člověk dozví něco nového.... (Aurelius Augustinus)
Uživatelský avatar
drobek
Spokojený důchodce
Spokojený důchodce
 
Příspěvky: 1873
Registrován: 17 srp 2010, 14:59
Bydliště: Skalka 1946; 56002 Česká Třebová

Zpět na Poučné a veselé povídání o vaření

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 8 návštevníků

cron

x