Mexický guláš - ale je to zcela české jídlo.

Povídání příliš dlouhá jako recept a příliš krátká na samostatnou knihu.

Mexický guláš - ale je to zcela české jídlo.

Příspěvekod drobek » 09 lis 2010, 22:49

Nebojte se, nelekejte se, jmenuje se to takhle, ale je to jídlo naveskrze české. Poprvé jsem ho jedl v Malostranské restauraci U Schnellů. Bylo místo opravdu vyhlášené, ani nevím, zda dnes ještě existuje, a zda je cenově přístupné jako kdysi. To jsem tenkrát podlehl názvu, U Schnellů by měl česky být U Rychlých, že ano.
Protože už době oběda minula a já měl hrozný hlad, usoudil jsem, že nejlépe bude zajít k Rychlým. Lokál byl nabitý navzdory odpolední době a jediné volné místo bylo u dveří do kuchyně. Hurá, aspoň to dostanu dřív. Byl to hrubý omyl, rychlí číšníci restaurace U Rychlých prolétali kolem mě tak rychle, že než jsem se nadechnul, abych na něj houknul, už je nebylo vidět. Pomalu už jsem si připadal jako v tom vtipu, kde host volá na číšníka „pane vrchní, můžu si zavolat?" „Jistě, pane!" „Tak fajn - DRŠŤKOOOVOUUUU!" Bohužel, abych to mohl provést, potřeboval jsem toho číšníka a to byl právě ten problém...
Když po dlouhé předlouhé době konečně u mě jeden zabrzdil, nechtěl jsem se ptát po jídelním lístku a riskovat další čekání, i ukázal jsem na prázdný talíř vedle sedícího hosta a objednal si to, co měl tenhle pán. A tak takhle jsem poprvé potkal ten správný český Mexický guláš. Protože mi chutnal, tak jsem zapátral po receptu a objevil jich hned několik. Především, dělá se z hovězího vcelku, hrubě mletého hovězího, ale i z libového vepřového. Tak si vyberte, já radši to hovězí.

Mexický guláš

600 g zadního hovězího masa
1 větší plechovka rajského protlaku
1 větší cibule
1 až 3 stroužky česneku, utřené nebo jemně nakrájené
2 špetky pepře
1 lžička soli
tuk - sádlo, olej
strouhaný sýr na posypání, nejlépe čedar
rýže jako příloha
zelený koriandr nebo petrželka na ozdobení
Můžete přidat: papriky na nudličky nakrájené, konservu kukuřice, hrášku, pórek, fazole z konservy (už jsou uvařené) ale i zelené fazolky.

Cibuli nakrájejte na drobné kostičky a usmažte na oleji (případně na sádle) dozlatova. Přidejte česnek a ještě osmahněte. Přidejte na kostky nakrájené hovězí maso a rajský protlak, zprudka po dobu asi 2 - 4 minuty opékejte za stálého míchání. Pokud použijete hrubě mleté hovězí, snadno si pomůžete šťouchadlem na brambory. Posolte, v tuto chvíli už by maso mělo pouštět šťávu. Ne-li, podlijte trochu vřelou vodou. V tuto chvíli můžete přidat další zeleninu. Duste zhruba 40 minut, a výborně to jde i v pomalém hrnci, sám ho na to používám.
Guláš nejlépe zahustíte rozstrouhaným chlebem, ale instantní jíška Knorr taky vyhoví. Z rýže udělejte na talíři věnec, doprostřed nalijte guláš, zasypte sýrem, ozdobte nakrájenou zelenou a voňavou dobrotou a podávejte.
Přílohy
mexiko.jpg
mexiko.jpg (34.43 KiB) Zobrazeno 454 krát
Skleróza je nejkrásnější choroba. Nebolí a každý den se člověk dozví něco nového.... (Aurelius Augustinus)
Uživatelský avatar
drobek
Spokojený důchodce
Spokojený důchodce
 
Příspěvky: 1930
Registrován: 17 srp 2010, 14:59
Bydliště: Skalka 1946; 56002 Česká Třebová

Zpět na Poučné a veselé povídání o vaření

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron

x