Bunter: Hovězí oháňky a Madeira

Povídání příliš dlouhá jako recept a příliš krátká na samostatnou knihu.

Bunter: Hovězí oháňky a Madeira

Příspěvekod drobek » 09 lis 2010, 23:46

Zveřejněno zde se souhlasem autora.

Kurděje

Nedaleko Maroka leží jedno z nejnádhernějších souostroví na světe a nejkrásnější ostrov z nich je Madeira. Souostroví územně spadá pod Portugalsko a byli to námořníci, kteří dali světu to sladké, kořeněné a silné víno pojmenované po ostrovu, kde se vyrábí.

Víno vzniklo mícháním různých odrůd a k jeho vzniku přispěl i velký kus štěstí. Na Madeiře často prší a vinné hrozny nikdy nedozrály. K moštu se musel přidávat ve velkém množství cukr, aby bylo víno vůbec pitné.

Výsledkem byl sladkokyselý mok nevalné chuti, který měl však velmi léčivé účinky a pomáhal Portugalcům na moři předcházet nemocem a hlavně obávané chorobě z nedostatku vitamínu C kurdějím. Při delších plavbách v tropických oblastech však víno vlivem tepla rychle podléhalo zkáze. Do vína se muselo přidávat brandy, nebo kořalka z cukrové třtiny aby se uchovalo pitné.


Skladování a zrání

A stal se zázrak. Silný alkohol se míchal za stálého vlnobití se sladkokyselým mokem a tekutina se skoro při tropických vedrech vařila. Když lodě dorazily do cíle chutnal mok znamenitě. Při dnešní výrobě se musí uměle vytvářet pohyb sudů a stimuluje se i teplota.

Špičkové restaurace a konzervativní provozovny mají uloženy sudy s vínem na horkých půdách, zavěšené na provazech. Všichni zaměstnanci co mají cestu okolo sudů mají také za povinnost do sudů strčit aby se rozkývaly. Tím se napomáhá stálému mísení.

Hovězí oháňky

Portugalsko a Španělsko má zvláštní vztah k hovězímu dobytku a zobrazuje se to jak v kultuře tak v kulinářství. Magická chuť a vůně Madeiry se fantasticky snoubí s hovězími oháňkami. Žádné jiné maso na světě nám nedá takový vývar, takovou chuť, vůni a sílu, jako hovězí oháňky.

Doporučujeme, aby si každý uvařil silný vývar, ten si rozdělil a dal zmrznout. Poté jednotlivé porce použijeme při přípravě polévek a omáček. Je to lacinější a hlavně chutnější, než nějaké Maggi či Toro bujónové kostky.

Když zastříknete polévku Madeirou a máte i bohatě ve sklenici můžete pokrm servírovat králům!

Pramen Bergen Avisen
Přílohy
ropa1.jpg
ropa1.jpg (7.9 KiB) Zobrazeno 2321 krát
Skleróza je nejkrásnější choroba. Nebolí a každý den se člověk dozví něco nového.... (Aurelius Augustinus)
Uživatelský avatar
drobek
Spokojený důchodce
Spokojený důchodce
 
Příspěvky: 1873
Registrován: 17 srp 2010, 14:59
Bydliště: Skalka 1946; 56002 Česká Třebová

Zpět na Poučné a veselé povídání o vaření

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 9 návštevníků

cron

x