Korejské grilování

Grilování v nejtěžších podmínkách. A třeba i bez masa. Pište o vašich snech i o skutečnostech.

Korejské grilování

Příspěvekod j3david » 14 črc 2012, 04:41

Grilování v Koreji.
Tak jsem se opět ocitnul na druhém konci světa, tentokrát v Koreji. Té jižní pochopitelně, na severu asi mají těžko co grilovat. Ještě jsem se ani nevzpamatoval z jet-lagu a hned první večer mne zdejší korejští partneři spolu se dvěma Angličany pozvali na barbeque v jejich podání. Právě probíhá monzunová sezona, takže nějaké posezení venku nepřipadá v úvahu. Jeli jsme autem mezi vysokými paneláky nějakého sídliště, jeden z těch paneláků byl tak trochu více ověšený reklamami. Vesměs šlo o ty jejich klikyháky takže pro našince poznat že se jedná o „barbeque restaurant“ je nemožné. Navíc se vše odehrávalo ve druhém patře toho paneláku, pravděpodobně šlo o upravený původní byt. Ale prostředí pěkné, čisté, trochu hlučno protože podobných part jako jsme byli my tam už bylo více. Stůl by rezervován, naštěstí s normálními židlemi takže nebylo třeba sedět se skříženýma nohama a sevřeným žaludkem. Ale i takové stoly tady byly.
Stůl pro nás (bylo nás šest) měl uprostřed nainstalovány dva hořáky pod úrovní desky, nad hořáky byl nerezový plechový límec „šikmo seříznutý“ a na něm byla položená litinová plotna. Na kažném hořáku jedna. Protože ten límec byl šikmý, šikmá je i plotna. Na dolním okraji šikminy té plotny je taková odtoková „hubička“ na odkapávání tuku, pod ní v desce stolu byla zabudována miska na jeho zachycení.
1-11072012012.jpg
Střihání masa na grilu
1-11072012012.jpg (69.81 KiB) Zobrazeno 1371 krát
1-11072012016.jpg
Všichni přežraní a spokojení
1-11072012016.jpg (75.13 KiB) Zobrazeno 1371 krát


V plotně byl ještě zabudován malý litinový kotlík. V něm se později vařil silně a ostře kořeněný vývar do kterého bylo možno si dát kousek masa „povařit“, nebo jenom namočit. Jinak na stole byly desítky různých mističek s omáčkami všech možných ingrediencí a chutí. Nedokázal jsem vykomunikovat s nimi o co všechno šlo. Dominoval však česnek, zázvor a sojová omáčka. Taky nějaká pálivé chili omáčky, ale můj cestováním rozbitý žaludek toto nesnese takže pro mne tudy cesta nevede. K samotnému grilování byly připraveny mísy s nakrájeným telecím masem z různých míst telete, taky někdy krájené po vláknech. Marinované to maso nebylo, ani nasolené. Oni vůbec obecně nesolí, nebo jen minimálně, místo toho ostře koření. Nicméně mistička se solí k dispozici taky byla. Dále ke grilování byly připravené i houby (nějaké masité, u nás bych řekl že to byly nohy z „praváka“, ale tady si to určit netroufám), plátky ananasu a na plátky nakrájený „cukrový meloun“ (i se slupkou).
No a už to začlo. Pod plotnou se zapálil hořák, když začal v misce na plotně vařit vývar, na plotnu se vše skládalo, převracelo ... a hlavně (!) se to během grilování za pomocí pinzety a nůžek střihalo na malé kousky. Vlastně každý kousek byl jedno sousto. Sousto se připravovalo tak, že na levou dlaň se dal list salátu, ustřihnuté sousto masa, na něj si každý máznul nějaké té omáčky, posolil, okořenil, přidal třeba kousek ananasu, toto stočil, sbalil a ... šup s tím najednou do pusy. Zapíjelo se to rýžovým vínem s 19% alkoholu. Co sousto, to panák.
Při grilování odtékal vypečený tuk po šikmé plotně dolů do misky, nepřepalovalo se to, vonělo to. Večer byl družný a vydařený.
Wiking
Uživatelský avatar
j3david
Grillmeister
 
Příspěvky: 252
Registrován: 16 čer 2012, 09:28

Re: Korejské grilování

Příspěvekod drobek » 14 črc 2012, 16:21

Tak tu Koreu ti skoro závidím. V Korejské restauraci jsme byli jednou, ale v Las Vegas, byla hned vedle našeho hotelu. Připadlo nám to docela autentické, ale - my nikdy neviděli nic jiného. :( Víme dobře, že všechno cizí vaření je přizpůsobeno americkým chutím, oni by to jinak nejedli. Škoda, dostat tady opravdovou čínu je nemožné. :roll:
Známe ale jednu thajskou restauraci a hlavně majitele - šéfkuchaře, a on pro nás to opravdové vaří, ovšem míň pálivé. CC
Všechen personál v té korejské byli korejci a většina hostů také, tak snad to bylo jak to má být. Poprvé jsme tam ochutnali ten pro američany smrdutý hnus, kimči. Od té doby je v lednici pořád a ke steakům je to znamenitá příloha. HP
Skleróza je nejkrásnější choroba. Nebolí a každý den se člověk dozví něco nového.... (Aurelius Augustinus)
Uživatelský avatar
drobek
Spokojený důchodce
Spokojený důchodce
 
Příspěvky: 1927
Registrován: 17 srp 2010, 14:59
Bydliště: Skalka 1946; 56002 Česká Třebová

Re: Korejské grilování

Příspěvekod iva » 16 črc 2012, 23:13

Korejským grilováním jsi mi připomněl návštěvu podobné restaurace v Hua-lien na Taiwanu. Tam byly jen ty kotlíky s vývarem, žádné grilování, ale zas měl každý kotlík jen pro sebe. My běloši jsme jako bonus dostali i kovové vidličky. :lol:
IMG_3376.JPG
(88.74 KiB) 760 krát
Uživatelský avatar
iva
Grillman
 
Příspěvky: 137
Registrován: 05 lis 2010, 10:06
Bydliště: Oleška - Středočeský kraj

Re: Korejské grilování

Příspěvekod drobek » 16 črc 2012, 23:18

A já mezitím zapátral, bohužel, bývala tu korejská restaurace, bývala. Už není. :(
Skleróza je nejkrásnější choroba. Nebolí a každý den se člověk dozví něco nového.... (Aurelius Augustinus)
Uživatelský avatar
drobek
Spokojený důchodce
Spokojený důchodce
 
Příspěvky: 1927
Registrován: 17 srp 2010, 14:59
Bydliště: Skalka 1946; 56002 Česká Třebová


Zpět na Zážitky z vašich cest

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

x