Tentokrát z Číny

Grilování v nejtěžších podmínkách. A třeba i bez masa. Pište o vašich snech i o skutečnostech.

Re: Tentokrát z Číny

Příspěvekod svato » 24 lis 2013, 17:17

samozrejme, že tú "dvojnohú baraninu" som nemyslela vážne
P.S. huspeninu sebe a Paľovi robím len z paprčiek a kože, koleno dávam len vtedy, ak chce aj niekto ďalší, mám tu aj ľudí, ktorí chcú len čisté mäso s rôsolom
Uživatelský avatar
svato
Grillman
 
Příspěvky: 109
Registrován: 11 lis 2010, 16:35

Re: Tentokrát z Číny

Příspěvekod jednorožec » 26 lis 2013, 00:13

Fajn reportáž, fajn fotky. Díky za ochotu se s tím podělit! Appreciated.
Uživatelský avatar
jednorožec
Učedník
 
Příspěvky: 23
Registrován: 30 čer 2012, 01:31
Bydliště: Anglie

Re: Tentokrát z Číny

Příspěvekod Manana » 02 pro 2013, 00:17

Krásná reportáž, nebyl jsem tam a tak si to velice živě představuju. A pamatuju čínu ve Vodičkově ulici, kde kraloval blahé paměti Dobromil "Mike" Klíma a poskytoval nám exkluzivní kulinářské zážitky. Můj syn Pidi tam jako brigádník myl nádobí a posléze povýšil na krájení cibule, to byla velká pocta. Tehdy jsem taky vařil čínu, jen pro kamarády, ale byla to taky proslavená kuchyně. Můj majstrštyk byla polévka princezny Jang-kuej-Fej, to se udělalo stejnojmenné kuře, sekané s kostmi na kousky, hosté okousané kosti plivali do misky a já jsem pak z nich udělal exkluzivní polévku. Napřed se divili a pak se jim dělaly boule za ušima. Protože jsem bydlel v Bubenči, chodil jsem kolem čínského velvyslanectví, kde byl za plotem vyhozenej starej wok, tak jsem si řekl, že pro něj vlezu, tehdy to byla hrozná vzácnost. Dřív se ale dostavilo překvapení, kamarád Olda Ungr, emigrovaný herec z divadla Járy da Cimrmana, mi z Umeriky poslal soupravu woku s naběračkama, sekáčkem, mašlovacíma štětečkama, cedníkama a kdoví ještě s čím, takže jsem byl vybaven. A Sísovo Počítání nudliček byla nejen výborná kuchařka, ale i krásné pohodové počtení. Pak na mě přišel žlučníkovej záchvat, žlučník mi vyndali, takže jsem zas mohl mou oblíbenou kachnu a kořalku, ale přestala mi chutnat sojovka a bylo po vaření číny. Všichni toho dodnes litují.
Aspoň těchhle pár slov jsem sem musel po přečtení reportáže napsat.
Siempre remitir a mañana lo que puedes hacer hoy.
Uživatelský avatar
Manana
Kuchař
 
Příspěvky: 61
Registrován: 05 lis 2010, 08:56
Bydliště: Šumava

Re: Tentokrát z Číny

Příspěvekod iva » 06 pro 2013, 00:24

Davide, byla jsem 14 dní v R.O.C. (Taiwan) a tam je to stejné. Prostě Čína je Čína, ať lidová nebo Čangajškova :P
Synovec tam žije již 10 let, oženil se s místní dívkou, a tak jsme měli dojmy opravdu domorodé. Můj nejsilnější zážitek byly marinované a pak grilované drůbeží hlavičky, které byly kromě peří "komplet". To jsem tedy neměla odvahu. A okusit pravý čínský biftek byl silný zážitek. Když jsme chtěli sůl, tak na nás koukali divně, pak obsluha vyběhla mezi ostatní stánky a po dlouhé době přinesla v mističce cca 5 zrnek. Pokud není maso před úpravou mácháno v sojovce s kořením, je prostě nasládlé. No a s cizinci je to asi tak: Synovec žije ve 100000 Hua-lien a učí ve škole. Šli jsme sami po městě a večer se nás ptal, zda jsme byli u jeho školy. Kolegové se ho ptali, že šli kolem nějací běloši, tak jestli to nebyli ti jeho. :mrgreen:
Stravovali jsme se venku a mě tedy chutnalo. Jen to plněné vepřové střevo mi vyloženě vadilo. Bylo jen vypláchnuté... :cry:
Uživatelský avatar
iva
Grillman
 
Příspěvky: 137
Registrován: 05 lis 2010, 10:06
Bydliště: Oleška - Středočeský kraj

Re: Tentokrát z Číny

Příspěvekod j3david » 06 pro 2013, 05:23

Jo - díky za připomenutí. Je to tak, že sůl je něco co tam opravdu nevidět. Oni prostě asi vůbec nesolí. A to je asi ten důvod proč nám všechno chutná "divně", nasládle, v nejlepším případě nakysle. Koření je tam pestré, je v jídle cítit, ale bez té soli je prostě vnímáno jinak ...
Nevím co máš na mysli tím pravým čínským biftekem a nevím jestli jsem ho ochutnal. Ale je to možná to co popisuju jak dělali tím způsobem že dva chlapi velkými dřevěnými palicemi na střídačku deset minut mlátí do fláku masa až toto je vyklepáno do tenoučka a ztvrdne že se láme na "chipsy". To byl opravdu zážitek. Slepičí hlavičky ... ne, tak o tento zážitel asi opravdu nestojím.
Wiking
Uživatelský avatar
j3david
Grillmeister
 
Příspěvky: 257
Registrován: 16 čer 2012, 09:28

PředchozíDalší

Zpět na Zážitky z vašich cest

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

cron

x