Uzený bůček - první uzení v Mor. Berouně

O uzeni či sušení masa, ryb, klobásek, sýra a všeho ostatního.

Uzený bůček - první uzení v Mor. Berouně

Příspěvekod Mánek » 04 srp 2012, 15:04

Využil jsem nabídky souseda k použití jeho udírny, koupil něco málo bůčku a pustil se do toho...

Suroviny:

vepřový bok,
česnek,
sůl,
5% solný lák

Popis přípravy:
Vepřový bok nakrájíme na šrůtky o váze cca 1 kg, vetřeme do nich sůl a rozetřený česnek, uložíme je do chladu a necháme tři dny v chladu odležet. Poté kusy boku naskládáme do nepoškozené smaltované, porcelánové, kameninové nebo skleněné nádoby, zalijeme lákem, aby bylo maso zcela potopeno, uložíme při teplotě do 5°C a každý den je přeložíme. V láku necháme maso odležet 10-14 dní. Proleželé šrůtky prohřejeme vložením asi na 60 minut do vody teplé 80-90°C, pak je zavěsíme na háčky za žeberní část a necháme okapat od zbytku vody. Zavěsíme na hole a vložíme do udírny vyhřáté na 90°C. Po oschnutí v udírně volně udíme kouřem z tvrdých pilin 3-4 hodiny při teplotě kolem 60°C, až bůček získá zlatožlutou barvu.

Jak to dopadlo, je vidět tady:
Přílohy
IMG_0479a.JPG
IMG_0479a.JPG (107.51 KiB) Zobrazeno 1719 krát
Nezáleží na výši důchodu, ale na tom, kolikrát ho dostaneme! :D
Uživatelský avatar
Mánek
Vládce vod
Vládce vod
 
Příspěvky: 1258
Registrován: 19 srp 2010, 20:27
Bydliště: Moravský Beroun

Re: Uzený bůček - první uzení v Mor. Berouně

Příspěvekod j3david » 04 srp 2012, 15:43

Jéééžiši - to je tááák nezdravé!! Hned bych si dal.
Wiking
Uživatelský avatar
j3david
Grillmeister
 
Příspěvky: 251
Registrován: 16 čer 2012, 09:28

Re: Uzený bůček - první uzení v Mor. Berouně

Příspěvekod drobek » 04 srp 2012, 15:58

Nemohu než souhlasit s J3Davidem. HP Souseda mám, ale bez udírny. Je to mizera. :lol:
Skleróza je nejkrásnější choroba. Nebolí a každý den se člověk dozví něco nového.... (Aurelius Augustinus)
Uživatelský avatar
drobek
Spokojený důchodce
Spokojený důchodce
 
Příspěvky: 1923
Registrován: 17 srp 2010, 14:59
Bydliště: Skalka 1946; 56002 Česká Třebová

Re: Uzený bůček - první uzení v Mor. Berouně

Příspěvekod miska12 » 04 srp 2012, 18:38

Njn.Soused se odstěhoval do Moravského Berouna.
miska12
 

Re: Uzený bůček - první uzení v Mor. Berouně

Příspěvekod drobek » 04 srp 2012, 19:05

A to se smí, mírnyx týrnyx? :roll:
Skleróza je nejkrásnější choroba. Nebolí a každý den se člověk dozví něco nového.... (Aurelius Augustinus)
Uživatelský avatar
drobek
Spokojený důchodce
Spokojený důchodce
 
Příspěvky: 1923
Registrován: 17 srp 2010, 14:59
Bydliště: Skalka 1946; 56002 Česká Třebová

Další

Zpět na Připraveno v udírně, sušičce

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

x